pondělí, 14. 10. 2024
Pořád to nemáme ve svých rukou, ale Litvu musíme porazit, zní z českého tábora před rozhodujícím duelem

Pořád to nemáme ve svých rukou, ale Litvu musíme porazit, zní z českého tábora před rozhodujícím duelem

Český výběr fotbalistů do 21 let dokázal v kvalifikačním utkání o mistrovství Evropy porazit Wales 2:1 a stále má šanci na postup. V posledním utkání proti Litvě musí nutně zvítězit, aby se probojoval do play-off.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 12. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Důležitá výhra ve Walesu

Český národní tým do 21 let, pod vedením trenéra Jana Suchopárka, zvládl ve Walesu klíčový zápas, když zvítězil 2:1 a udržel si naději na postup na mistrovství Evropy. O vítězství rozhodl nejprve vlastní gól Matthewa Bakera, druhý zásah přidal Václav Sejk. Ačkoli se domácím podařilo v nastavení snížit na díky brance Luca Hoolea, Češi si těsné vedení udrželi a posunuli se na třetí místo ve skupině.

Na druhý Wales nyní ztrácejí tři body, ale na rozdíl od něj mají před sebou ještě jeden kvalifikační zápas – proti Litvě. Dáni si již zajistili první místo a přímý postup na šampionát.

Play-off jako cíl

Pro české mladíky je scénář jasný – v úterním zápase musí doma porazit poslední Litvu, aby se dostali do play-off. Do turnaje postoupí devět vítězů skupin a tři nejlepší týmy z druhých míst. Dalších šest druhých týmů bude bojovat v play-off o zbývající tři místa. Slovensko má díky roli pořadatele účast na šampionátu jistou, což dává českému týmu ještě větší motivaci – chtějí být součástí tohoto turnaje, který se koná u jejich sousedů.

Hodnocení trenéra a hráčů

Po zápase byl trenér Suchopárek spokojený s výsledkem, ale přiznal, že hra měla své rezervy. „Splnili jsme, co jsme si přáli – hrát o postup až do posledního zápasu. Ze začátku jsme byli pasivní, ale po prvním gólu jsme se uklidnili,“ řekl Suchopárek na tiskové konferenci.

Útočník Matej Jurásek souhlasil s trenérem a dodal, že tým musí zlepšit své výkony v druhých poločasech: „Po druhém gólu jsme byli až příliš pasivní. Ale zvládli jsme to, i když konce zápasů máme vždy napínavé.“

Poslední krok k postupu

Češi mají stále šanci bojovat o účast na mistrovství Evropy. Aby se dostali do play-off, musí zvládnout druhý „nůž na krku“ – rozhodující zápas proti Litvě. Pokud se jim podaří vyhrát, jejich cesta na šampionát bude pokračovat.

další zajímavé články