sobota, 28. 09. 2024
Zlato bylo na dosah! Čeští in-line hokejisté prohráli ve finále v italském Roccarasu s USA

Zlato bylo na dosah! Čeští in-line hokejisté prohráli ve finále v italském Roccarasu s USA

Útok na zlatý hattrick ze světových šampionátů nevyšel. Čeští in-line hokejisté si z Itálie odváží stříbro. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 23. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Česká unie kolečkových sportů

Češi do finále šampionátu vstoupili dobře a už po dvou minutách díky trefě Školouda vedli. Američané však stihli ještě v první půli srovnat a ve druhém poločase dokonali obrat. Po dvou zlatých světových šampionátech z let 2021 a 2022 tak letos přiváží čeští hokejisté domů stříbro.  

Češi do utkání vstoupili s odhodláním konečně po letech ve velkém světovém finále USA porazit. A boj o zlato načali skvěle. Petr Školoud ve druhé minutě vytáhl puk na pravé straně a přes clonu vystřelil. Skvělý český úvod ale “vyprovokoval” Američany k ještě větší aktivitě.  

Američané byli na puku daleko aktivnější. Po nahození Dimartina zůstal sám před brankou americký hokejista Nick Dellamorte a Spojené státy srovnaly.  

Ve druhé půli se obrázek hry neměnil, hráči USA byli častěji s pukem na hokejkách. Američanům se povedlo skóre otočit v přesilovce a zámořští hráči byli od té chvíle na koni.  

I přes jednogólový náskok USA nepolevovalo a stále mělo nad českým týmem navrch. Své vedení se americkým hráčům podařilo udržet až do konce zápasu. Po těsné porážce 1:2 tak končí Češi na letošním MS pod vrcholem a USA slaví titul. 

Sehráli jsme skvělou partii. Moc se mi to líbilo, bylo to super. Všem chci jako kapitán poděkovat za jejich výkony. Šli jsme za tím jako jeden tým. Byla to pro nás odměna, že jsme šli do finále přes Francii. Byla tady fantastická kulisa českých sportovců a celkově výborná atmosféra. Hráli jsme na hraně našich sil, ale Američané byli o gól lepší. Chyběly čtyři minuty ke zlatu,” řekl kapitán Petr Kafka webu olympijskytym.cz.  

Český tým, který si už díky triumfu v základní skupině zajistil účast na Světových hrách v roce 2025 v čínském Čcheng-tu, tak nenavázal tak na zlaté medaile z roku 2021 také z Roccarasa a o rok později z Buenos Aires a skončil stejně jako před pěti lety v Barceloně druhý po prohře s USA. 

"Jsme šťastní, medaile je výborná. A sehrát takové finále s Američany, takhle silnými, je velký úspěch. Jsou to hráči, kteří se inline hokejem živí. My jsme z půlky inlinoví hobíci. Také máme kluky, kteří se tím živí, ale pro nás je to pořád v Česku amatérský sport. Oni to hrají úplně jinak než my," dodal kapitán týmu.  

Vrána je nadšený z druhé šance ve Washingtonu. Jeho setrvání ovšem ještě není jisté

další zajímavé články