sobota, 28. 09. 2024
V největším závodě v triatlonu na plné vzdálenosti kralovala Němka Philippová

V největším závodě v triatlonu na plné vzdálenosti kralovala Němka Philippová

Němka Laura Philippová zvítězila na mistrovství světa v IRONMANU ve Francii. O více než 8 minut porazila Britku Kat Matthewsovou. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 23. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Během tří předchozích vystoupení v největším závodě v triatlonu na plné vzdálenosti skončila Philippová pokaždé mezi čtyřmi nejlepšími. V závodě ve francouzské Nice se poprvé utkala o stupně vítězů.  

Německá triatlonistka se do čela závodu dostala po souboji s Matthewsovou v cyklistické části závodu. V tu chvíli byly tyto dvě závodnice jasnými favoritkami, i vzhledem k tomu, že obhájkyně titulu Lucy Charles-Barclayová odstoupila méně než 24 hodin před samotným závodem.  

Na začátku poslední části, kdy závodnice čekal 42 kilometrů dlouhý běh, byla Philippová a Matthewsová bok po boku. Ve druhém ze čtyř kol se Philippová utrhla a nechala svou soupeřku za zády.  

Laura Philippová navyšovala stále svůj náskok a cílovou čáru protnula v čase 8:45:15. Matthewsová bojovala a doběhla do cíle na druhém místě se ztrátou 8 minut na vítězku. Jako třetí skončila šampionka z roku 2022 Chelsea Sodaro ze Spojených států amerických s časem 9:04:38. 

Na začátku cyklistické části došlo k dramatu 

Hned na začátku 180 km vzdálené cyklistické trati došlo k nechtěnému dramatu. Pouhých 200 metrů po opuštění přechodové zóny byla vítězka z roku 2019 Haug mimo poté, co její zadní pneumatika utrpěla obrovský defekt, který se nedal opravit. Po 10 kilometrech skončil závod i pro Zilinskasovou poté, co utrpěla zlomeninu klíční kosti.  

V tomto okamžiku rodačka z Nice Pierre letěla s přední skupinou na silnicích, které dobře znala. Po pouhých 27 km natáhla svůj náskok na 2:27. Po 10,9 km dlouhém stoupání se sklonem 8 % se věci dramaticky změnily a do čela závodu se dostaly dvě výše zmiňované závodnice, které až do závěrečné běžecké části sváděly souboj o první místo.  

Joshua po těžkém knockoutu ručník do ringu rozhodně nehází. Už zná i jméno dalšího soupeře

 

další zajímavé články