středa, 18. 09. 2024
Bitvu o třetí místo ve skupině ovládla Francie. Češi opouští Valencii na štítě

Bitvu o třetí místo ve skupině ovládla Francie. Češi opouští Valencii na štítě

V napínavém střetnutí daviscupové skupinové fáze ve Valencii bojovalo Česko a Francie o třetí místo ve skupině B, přičemž Francie zvítězila 2:1. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 15. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Přestože oba týmy propásly šanci na postup do listopadového finále v Malaze, díky skvělým výkonům Španělska a Austrálie v průběhu týdne, stále byly na řadě cenné body do žebříčku Davis Cupu. 

Jakub Menšík nastartoval svůj tým nadějně porážkou Francouze Arthura Rinderknecha, který získal první set poté, co si zajistil brzký double break. Menšík se však vzchopil, vyhrál druhý set a připravil půdu pro dramatické rozhodnutí. Třetí set byl napínavou bitvou, kdy oba hráči drželi podání, dokud se Menšík neprobil a vybojoval vítězství 2-6, 6-3 a 7-5.  

Druhá dvouhra mezi Arthurem Filsem a Jiřím Lehečkou byla stejně silně nabitá. V prvním setu si oba hráči vyměnili brejky, Lehečka nakonec urovnal těsný tiebreak. Druhý byl stejně těsný, když Fils vyrovnal, aby si vynutil rozhodnutí. Fils, poháněný svým comebackem, zajistil první vítězství v Davis Cupu, když zápas za Francii zvládl 6-7(5), 7-5 a 6-4. 

Těžko se mi to popisuje, kdyby moje příprava byla lepší, mohl jsem hrát lepší tenis a vyhrát tento zápas, ale z mnoha důvodů to tak nebylo,” uvedl Lehečka po zápase médiím. 

Po rozdělení zápasů dvouhry se o remíze rozhodlo v showdownu ve dvojicích. Menšík a Pavlásek se utkali s francouzským duem Pierre-Hugues Herbert a Rinderknech. Rozhodující čtyřhra skončila tvrdě vybojovaným triumfem Francouzů 7:6 (4) a 7:5, který jim zajistil vítězství 2:1 a třetí místo ve skupině B. 

Američtí tenisté porazili Němce 

Daviscupovou skupinu C v Ču-chaji ovládli bez prohry tenisté Spojených států amerických. Tým kapitána Boba Bryana v závěrečném zápase již jistých čtvrtfinalistů porazil Německo.  

Postup do čtvrtfinále si už v pátek zajistili také tenisté Španělska a Austrálie ze skupiny B ve Valencii. Obhájci titulu Italové a také Argentinci rozšířili počet účastníků finálového turnaje Davis Cupu na šest. Italům dala jistotu postupu výhra Brazílie nad Belgií ve skupině A v Boloni. Argentina si vybojovala čtvrtfinále ze skupiny D v Manchesteru, když porazila Finsko.  

Rafael Nadal se odhlásil z Laver Cupu v Berlíně

další zajímavé články