středa, 18. 09. 2024
Kdy se odehrají odložené ligové zápasy? LFA nabízí prosinec, ten ale nevyhovuje Spartě, které se kříží termíny

Kdy se odehrají odložené ligové zápasy? LFA nabízí prosinec, ten ale nevyhovuje Spartě, které se kříží termíny

Náročný víkend plný dešťů a špatného počasí přinutil organizátory fotbalové Chance ligy odložit celé kolo soutěže. Meteorologové již několik dní předem varovali před silnými srážkami a hrozbou povodní na některých územích České republiky. Ligová fotbalová asociace (LFA) tak v pátek ráno potvrdila, že fotbalové zápasy napříč zemí budou přesunuty na jiné termíny. Nejde přitom jen o profesionální soutěže – i nižší amatérské soutěže se odkládají, což znamená delší pauzu bez fotbalu pro fanoušky všech úrovní.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 13. 09. 2024
  • , zdroj fotky: AC Sparta Praha

Jak najít nový termín?

Před organizátory Chance ligy nyní stojí otázka, kdy a jak vložit odložené zápasy do již tak přeplněného kalendáře. Jedním z navrhovaných termínů je středa 4. prosince, kdy by se mohlo odehrát 8. kolo soutěže. Tento termín však naráží na komplikace, především kvůli pražské Spartě, která má naplánovaný zápas proti Bohemians hned den poté, ve čtvrtek 5. prosince, na stadionu na Letné.

Důvodem nezvyklého čtvrtečního termínu je velká sportovní akce Winter Hockey Games, která se bude konat pod širým nebem na Letenské pláni. Tato událost přiláká tisíce fanoušků hokeje, což by v kombinaci s fotbalovým zápasem na Letné mohlo způsobit značné logistické problémy. Aby se předešlo chaosu a přetížení dopravy v okolí stadionu, rozhodla se Sparta odehrát svůj zápas netradičně ve čtvrtek.

Další komplikace s počasím?

LFA se sice snaží najít optimální termín pro všechny zápasy odloženého kola, avšak nejde o jednoduchý úkol. Kalendář profesionálních fotbalových soutěží je velmi nabitý a jakékoliv změny termínů vyžadují precizní plánování a spolupráci všech klubů. Navíc je zde riziko, že se kvůli zimním podmínkám budou muset odkládat i další zápasy.

V posledních letech se počasí v zimních měsících stalo velkou překážkou pro fotbalové soutěže v Česku. Silné sněžení, mráz a špatné podmínky často způsobují, že se utkání musí přesouvat na náhradní termíny, což zvyšuje tlak na organizátory a týmy.

Individuální řešení pro kluby

Jelikož je nepravděpodobné, že by se všechny zápasy mohly odehrát ve stejný den, dá se předpokládat, že LFA bude muset přistoupit k individuálním dohodám s kluby. Každý tým má jiný kalendář a různé závazky, a tak bude potřeba přizpůsobit termíny podle možností jednotlivých klubů. Pokud se navíc v prosinci opět zhorší počasí, bude muset LFA znovu hledat alternativní řešení, což by mohlo výrazně ovlivnit celou zimní část sezóny.

Duel Sparty s Bohemians, který se odehraje nezvykle ve čtvrtek 5. prosince, tak představuje jeden z prvních kroků v řešení této složité situace. Fanoušci však doufají, že počasí nebude zasahovat do dalších zápasů a sezóna bude pokračovat podle plánu.

další zajímavé články