úterý, 17. 09. 2024
Barca, Juventus, Getafe, Lipsko, Leicester, Boloňa či New England. Čeští teenageři jsou rozeseti po celém světě

Barca, Juventus, Getafe, Lipsko, Leicester, Boloňa či New England. Čeští teenageři jsou rozeseti po celém světě

Soudobé české áčko není příliš přesvědčivé ani pár měsíců po neúspěšném evropském šampionátu a byť nějaké osobnosti má, pořád jich zřejmě není dost.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 10. 09. 2024
  • , zdroj fotky: FC Barcelona

Jak však na síti X upozornil účet 90mincz, v zahraničí se právě teď pokouší prorazit celá řada mladých talentů, kteří by s tím za pár let mohli něco udělat.

Například levý křídelník Adam Sosna (17) působí ve strukturách Juventusu Turín a Primavera by v rámci Staré dámy nemusela být jeho poslední zastávkou. Na uplynulém ME do 17 let byl ostatně dost vidět.

V italském prostředí najdeme i o rok mladšího stopera Leoše Tupce (16), který byl ještě třičtvrtě roku zpět součástí Pardubic, ale nyní už zařezává na severu Apeninského poloostrova v barvách Boloni.

Český fotbal má zástupce i ve slavné La Masii

Odborníci si hodně slibují i od teenagera Oriana Gorena (15), což je izraelsko-český záložník, jenž začíná vystrkat růžky ve slavné katalánské akademii La Masia a nejednou už byl v Barceloně přirovnán k legendárnímu Andrésu Iniestovi.

Na Pyrenejském poloostrově je k zastižení také brankář Djordiije Medenica (17), kterého má pod smlouvu Getafe. Gólman je rodákem z Prahy a i když mohl kvůli svým kořenům reprezentovat také Srbsko, nakonec ukázal právě na Česko.

I česko-skotský forvard Joshua King (17) si vybral český nároďák. Je majetkem Leicesteru City a kdo ví, třeba jednou na King Power Stadium nahradí funkčního veterána Jamieho Vardyho.

Na ostrovech, konkrétně ve Walesu, mimochodem operuje také obránce Filip Lissah (19). Ten sice nemá žádný mezinárodní start, ale třeba si o něj řekne v této sezoně. V minulosti prošel také akademií Chelsea, což se naposledy povedlo Tomáši Kalasovi.

Prorazí na místech, na které nerad vzpomíná Vaclík?

Až za oceánem pak najdeme Levi Katsella (14), jenž působí v juniorce New England Revolutionu, což je klub, ve kterém svého času neuspěl Tomáš Vaclík. Karsella je sice rodákem ze San Diega, ale už reprezentuje Česko v kategorii U15.

Středopolař Kryštof Čížek (16) si také zahrál na mistrovství Evropy do 17 let. Donedávna byl ve Slavii, teď už však bojuje o místo pod německým sluncem v barvách Hoffenheimu, v jehož áčku se zrodila česká mafie.

"Vesnický" Hoffenheim má pod smlouvou také o něco staršího Alexe Honajzera (18), kterému se v předešlé sezoně podařilo vyhrát v tamní akademii double. Možná by byl ještě dál, ale v poslední době ho přibrzdilo zranění.

Brankář Oliver Kruger (16) je součástí nizozemského De Graafschapu, který ho zatím využívá výhradně juniorce. Vybral si Česko, i když nemusel.

To vytáhlý nizozemsko-český útočník Yannick Eduardo (18), jenž se narodil v Kadani, je v hierarchii De Graafschapu o něco výš. Ofenzivní naděje však patří bundesligovému Lipsku, kde je smluvně vázán až do 30. června 2027.

Sparta v Lize mistrů zabojuje o postup. Zápas v Rotterdamu je ještě větší bomba než ten na City, říká Vízek. To o Kuchtu má strach

další zajímavé články