úterý, 17. 09. 2024
Překvapivé trápení sportovní velmoci na paralympijských hrách

Překvapivé trápení sportovní velmoci na paralympijských hrách

Spojené státy již léta ovládají olympijské hry, jejich paralympijské úspěchy však zaostávají. Po vzestupu v posledních letech je však otázkou, zda USA dokáží opět dominovat na nejvyšší úrovni i v paralympijském sportu.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 08. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Zatímco na olympijských hrách Spojené státy dlouhodobě dominují, jejich paralympijské výsledky jsou skromnější. Zlom přišel po roce 2000, kdy USA opustily čelo medailové tabulky. Přestože dříve mezi lety 1976 až 1996 ovládaly paralympijské hry podobně jako olympiádu, postupně je začaly předbíhat státy jako Čína nebo Velká Británie. Důvodů je několik. Podle Julie Dussliereové, šéfky paralympijského výboru USA, je jedním z hlavních faktorů globální rozvoj paralympijského hnutí. Vlivem toho mohou menší země jako Ukrajina, s nižším počtem obyvatel i HDP, konkurovat velmocem. K tomu se přidává nedostatečná viditelnost paralympiád v médiích, což může negativně ovlivnit zájem o para sport mezi mladými Američany, uvádí web CNN Sports.

Los Angeles 2028: Nová naděje pro USA

S blížícími se paralympijskými hrami v Los Angeles v roce 2028 se ale Spojené státy snaží vrátit na vrchol. Mnozí vidí v této příležitosti šanci zásadně změnit postoj k para sportu a zlepšit podmínky pro sportovce se zdravotním postižením. Kristin Duquetteová, bývalá americká plavkyně, věří, že USA mají potenciál dosáhnout nejen sportovního úspěchu, ale také zlepšit vnímání postižených lidí ve společnosti.

Mrůzek může v Německu útočit na senzační titul, na trio lídrů ztrácí pět ran

Organizátoři her v Los Angeles doufají, že tato událost znovu zažehne americkou dominanci v para sportu a podpoří větší zájem veřejnosti. Americké naděje nejsou nereálné – po nedávném zlepšení na hrách v Riu 2016 a Tokiu 2021 se ukazuje, že Spojené státy mají na to opět bojovat o přední příčky. Dokáže však tým USA zopakovat své historické triumfy?

 

další zajímavé články