úterý, 17. 09. 2024
Anaheim Ducks před volbou nového kapitána. Poctěn by mohl být Radko Gudas

Anaheim Ducks před volbou nového kapitána. Poctěn by mohl být Radko Gudas

Po odchodu Ryana Getzlafa do důchodu zůstalo v Anaheimu volné místo po dlouholetém kapitánovi, které dodnes nebylo zaplněno.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 08. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Anaheim Ducks

Po dvou letech bez lídra s kapitánským „C“ na dresu však Ducks zvažují, že by před novou sezónou jmenovali nového vůdce týmu. Mezi hlavními kandidáty na tuto prestižní pozici se objevuje český obránce Radko Gudas.

V hokeji, a obzvlášť v NHL, platí, že kapitánem týmu bývá často zkušený hráč s dlouholetou službou v klubu. Pokud by se Anaheim držel této tradice, na kapitánskou pásku by měl nárok především Cam Fowler, který za tým odehrál 974 zápasů. Avšak Gudas, přestože je v týmu teprve krátce, má velkou šanci stát se novým lídrem Ducks.

Fowler je totiž známý tím, že v kabině není příliš hlasitým hráčem, zatímco Gudas naopak vyniká svou vůdčí osobností a schopností motivovat mladé kluky.

Radko ve svých 34 letech prožil v Anaheimu velmi úspěšnou první sezónu. V 66 zápasech nasbíral 18 bodů, což je na obránce solidní výkon. Avšak největší přínos českého obránce spočívá v jeho tvrdé a spolehlivé defenzivní práci. Jeho fyzická hra, která nešetří soupeře, spolu s jeho ochotou převzít mentorství nad mladšími hráči, z něj dělá ideálního kandidáta na kapitána.

Právě tato kombinace zkušeností a vůdčích schopností je pro Ducks klíčová, protože tým prochází obdobím přestavby a potřebuje stabilní oporu nejen na ledě, ale i v kabině.

Pokud by byl Gudas vybrán za kapitána, stal by se po Robertu Reichelovi, Jaromíru Jágrovi, Patriku Eliášovi a Milanu Hejdukovi teprve pátým Čechem, který by nosil kapitánské „C“ v NHL. Jeho jmenování by bylo významným okamžikem nejen pro něj, ale i pro český hokej.

Před Anaheimem nyní stojí důležité rozhodnutí, a pokud se vedení rozhodne dát přednost zkušenostem a vůdčím schopnostem, Radko Gudas má reálnou šanci stát se novým kapitánem mužstva a navázat na tradici českých lídrů v NHL.

další zajímavé články