čtvrtek, 12. 09. 2024
Mám obavu, že Sparta brzy přijde o trenéra, pousmál se Vízek. Kuchta mu přijde otrávený

Mám obavu, že Sparta brzy přijde o trenéra, pousmál se Vízek. Kuchta mu přijde otrávený

Že severní vítr je krutý, pro Spartu fakt neplatilo. Úvodní zápas čtvrtého předkola Ligy mistrů ve švédském Malmö zvládla přímo na jedničku. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 22. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Po výhře 2:0 má postup na dosah. “Sparta skvěle presovala, nepouštěla soupeře do šancí. Za to klobouk dolů. Samozřejmě ale každý viděl, že to měla mnohem lehčí než o den dříve Slavia. Malmö se totiž s Lille nedá vůbec srovnávat,“ poznamenal slavný internacionál Ladislav Vízek v rozhovoru pro sportwin.cz. 

Co říkáte na to, jak suverénně zvládla Sparta zápas v Malmö?
Musím říct, že Sparta je pro mě i pro ostatní hodně příjemné překvapení. V české lize stále neztratila ani bod a v Lize mistrů přešla už přes dva soupeře, přičemž nyní má na lopatě třetího. Jen o výsledky tu ale nejde. Je vidět, že Sparta jde nahoru i herně. Zatímco v úvodu sezony to po téhle stránce ještě nebylo nic moc, nyní je vidět, že je Sparta každý zápas lepší a lepší. Říkám to trochu nerad, protože jsem si vsadil pět tisíc, že na konci ligy bude mistrem Slavia, ale zkrátka je to tak. Sparta vypadá fakt dobře a ve Švédsku to jenom potvrdila.

Jak moc jí k tomu pomohl slabý výkon domácích? Malmö se nejevilo jako dvakrát silný soupeř…
Je to tak. I já jsem čekal, že na Spartu vyrukuje úplně jiný mančaft, nekvalita Malmö byla ale hodně ovlivněna kvalitou Sparty. Sparta skvěle presovala, nepouštěla soupeře do šancí. Za to klobouk dolů. Samozřejmě ale každý viděl, že to měla mnohem lehčí než o den dříve Slavia. Malmö se totiž s Lille nedá vůbec srovnávat. Sice vyřadilo PAOK Soluň, proti Spartě ale vypadalo špatně. To je zkrátka fakt.

Může Spartě postup ještě utéct?
Může, ale to se nestane. Sparta si tenhle náskok doma už pohlídá. Dostat se po 20 letech do Champions League je pro ni taková výzva, že za dané situace postup už nepustí. Určitě ne.

Sparta registruje nabídky na několik hráčů ze základu. Udrží je, pokud za týden dotáhne odvetu k postupu?
Já si myslím, že většina kluků ztratí zájem o přestup sama. Budou je čekat velké zápasy i prémie. Soupeři, o nichž zatím mohli jenom snít. Byli by sami proti sobě, kdyby teď odcházeli pryč.

Opravdu?

Vážně tomu věřím. Tedy až na Preciada, jemuž nabídka z Evertonu zamotala hlavu. Na hřišti se chová jako flink, zrovna ten nehrál dobře ani ve Švédsku. Já bych ho pustil s klidným srdcem pryč. Zvlášť když nabídka z Premier League se prostě neodmítá.

A co Jan Kuchta, jemuž ještě přibyla výrazná konkurence v podobě Amira Rrahmaniho.
Zůstane a zabojuje o místo?
Těžko říct, alespoň se teď ale ukáže jeho charakter. Jestli vydrží a zabojuje, nebo půjde radši pryč. Záleží jen na něm. Doteď se o místo na hrotu pral jen s Olatunjim, nyní k nim přibyl ještě Rrahmani, podle mě by ale Kuchta zůstat měl. Situace v útoku může být dost proměnlivá, navíc Spartu bude čekat jeden těžký zápas za druhým. Uplatnění by se jistě našlo i pro Honzu, klíčové bude ale jeho vnitřní nastavení. I když v roli střídajícího hráče předvedl ve Švédsku dobrý výkon, při nástupu na plac mi přišel otrávený. Možná je trochu zapšklý z toho, že ztratil svou pozici z minulé sezony, fotbalista jako on se s tím ale musí nějak vypořádat. Těžko tedy říct, jak to s ním dopadne. Nabídky jistě má. Teď záleží, zda pro něj Liga mistrů se Spartou nebude přece jenom víc.

Kdo naopak zažívá přímo snové období, je trenér Lars Friis. Co by postup znamenal pro jeho pozici?
Samozřejmě by ještě výrazně zesílila a on to dobře ví. Štěstím se však musí tetelit už teď. I když je pro něj Sparta první velká štace v roli hlavního kouče, zatím ji zvládá možná až nad očekávání, je třeba ho pochválit. Na druhou stranu, když ho vidím skákat u lajny, mám obavu, že Sparta brzy přijde o trenéra. Že Friiseho trefí při zápase šlak (směje se).

A když ještě přejdeme ke Slavii, co jste říkal na její výkon na hřišti Lille?
Slavia to tam měla hrozně těžké. Hráči Lille byli totiž strašně dobří, možná až překvapivě moc. Potvrdilo se, proč už pět let hrají špičku francouzské ligy. I když je to tým bez velkých hvězd, byli skvělí v rychlosti i práci s míčem. Sami slávisté přiznali, že s takovým týmem se už dlouho neutkali. V české lize ho nepotkají vůbec.

Přesvědčivá výhra domácích 2:0 mluví sama za sebe. Má podle vás Slavia ještě šanci dvojzápas otočit?
Byl by to zázrak. Slavia se o něj jistě pokusí, šance na obrat jí ale dávám fakt minimální. Nesouhlasím totiž s Karlem Jarolímem, že Francouzi odvetu podcení. I pro ně je Liga mistrů velký sen a teď už si ho nenechají vzít.

další zajímavé články