středa, 18. 09. 2024
Trapné Malmö. Pokud Sparta nepostoupí do Ligy mistrů teď, tak už nikdy

Trapné Malmö. Pokud Sparta nepostoupí do Ligy mistrů teď, tak už nikdy

Dlouhých 19 let. Tak dlouho chyběla Sparta v nablýskané Lize mistrů, o další rok své čekání ale nejspíš nenatáhne. Byla by to kardiální ostuda! Po vítězství 2:0 ve švédském Malmö je totiž postupu do základní fáze zatraceně blízko, jen o samotný výsledek tu ovšem nejde. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 22. 08. 2024
  • , zdroj fotky: AC Sparta Praha

Sparta byla v prvním klání čtvrtého předkola Champions League lepší ve všech směrech. A nikoliv proto, že by na severu Evropy předvedla výkon jako z partesu. Ano, hrála dobře, po taktické stránce to bylo skvělé představení. Především je ale třeba říct, že soupeř byl žalostný. Určitě nehodný Ligy mistrů.

Ten rozdíl bil do očí. Zatímco francouzské Lille předvedlo ve stejné fázi soutěže proti Slavii parádní výkon okořeněný maximální technickou dovedností klíčových hráčů, protivník Sparty zaostával takřka ve všem. Jasně, může se stát, že vám zápas prostě nevyjde. Tady bylo ale jasně patrné, že švédský mistr na evropskou úroveň nemá. Alespoň ne na tu, která se sešikuje v nejprestižnější klubové soutěži světa.

I když držení míče vyznělo zcela jasně pro Malmö (64 %), nenechte se zmást. Jeho tlak byl jalový. Většinou bez zakončení, jen s naprostým minimem vyložených šancí. Jako by Švédi hráli jen po vápno. Jako by se téměř báli vstoupit tam, kde to vždycky bolí. Zatímco fotbalisté rumunského FCSB hráli o předkolo dřív proti Spartě na doraz a doma i venku ji dokázali dostat pod tlak, seveřané se k tomu ani nepřiblížili. Spíš než souboj o 400 milionů korun to připomínalo běžné ligové střetnutí, v němž se soupeř Sparty zlomil vlastně sám. Tohle viděl snad každý.

“Zdálo se, že Sparta byla dobrým losem, jenže nastalo hořké probuzení do evropské reality. Malmö hrálo příliš pomalu. Celkově podalo nevyrovnaný, až pasivní výkon,“ všiml si třeba reportér Michael Wagner z prestižního švédského deníku Aftonbladet a podobný názor měli i samotní hráči. “Sparta byla zkrátka lepší. Hrála s intenzitou, na kterou nejsme z domácí soutěže zvyklí,“ vystihl po utkání záložník Anders Christiansen.

Kvalitativní rozdíl mezi oběma týmy viděl i kouč Sparty Lars Friis. Samozřejmě ale po zápase mluvil tak, aby jeho mužstvo zůstalo co nejvíce na špičkách. V odvetě to může být zcela jiné Malmö než ve středu, ostatně Švédové už nemají co ztratit. Podle toho k tomu přistoupí. “Ještě není nic rozhodnuto. I když máme velkou výhodu, dobře znám trenéra soupeře a vím, jak skvěle dokáže nachystat svůj tým na druhý zápas. Je těžké mluvit o úlevě, když nás čeká ještě repete. Zdůrazňuji, že jsme teprve v polovině cesty,“ konstatoval Friis hned po utkání.

Pochopitelně má pravdu. Sparta v Lize mistrů ještě není, dveře do ní má už ale otevřené dokořán. Pravděpodobnost, že si za týden na Letné nechá tuhle šanci utéct, se limitně blíží nule. I proto, že lehčího soupeře na závěr už dostat ani nemohla...

další zajímavé články