středa, 11. 09. 2024
Porážka by pro mě byla zahanbující, řekl Warholm k hozené rukavici od Duplantise. Oba se utkají ve sprintu na 100 metrů

Porážka by pro mě byla zahanbující, řekl Warholm k hozené rukavici od Duplantise. Oba se utkají ve sprintu na 100 metrů

K atraktivnímu duelu ve sprintu na 100 metrů dojde mezi dvěma světovými rekordmany. Tyčkař Armand Duplantis vyzval v rámci exhibice osmadvacetiletého překážkáře Karstena Warholma.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 15. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Čtyřiadvacetiletý tyčkař Armand Duplantis, jenž drží světový rekord ve skoku o tyči a historicky nejrychlejší závodník na 400 metrů překážek Karsten Warholm se postaví proti sobě v neobvyklém exhibičním běhu na sto metrů. Tento jedinečný souboj dvou atletických hvězd je naplánován na 4. září, tedy den před mítinkem atletické Diamantové ligy v Curychu.

Ani jeden z těchto atletů se běhu na sto metrů pravidelně nevěnuje. Karsten Warholm, olympijský vítěz z Tokia a stříbrný medailista z Paříže, si v roce 2017 zaběhl svůj osobní rekord na této trati s časem 10,49 sekundy. Armand Duplantis, švédský fenomén ve skoku o tyči, má nejlepší výkon 10,57 sekundy, kterého dosáhl v roce 2018, když byl ještě na střední škole. Tento čas byl však dosažen s mírně nepovolenou podporou větru o rychlosti 2,1 metru za sekundu. Duplantis je známý svou výjimečnou rychlostí rozběhu, která mu pomáhá při jeho rekordních pokusech ve skoku o tyči. „Nevím, kdo je lepší, ale věřím si. Mám dobrou šanci," uvedl Duplantis pro švédskou televizi SVT. Švédský tyčkař letos na olympijských hrách v Paříži zase o něco posunul hranici světového rekordu, když se mu podařilo zdolat výšku 625 centimetrů.

Warholm bere tento souboj vážně

Karsten Warholm, který má více zkušeností s běžeckými disciplínami, přijal výzvu od svého soupeře s odhodláním. „Vyzval mě k tomuto souboji a musel jsem to přijmout," řekl pro norskou televizní stanici NRK. Dodal také, že případná porážka od tyčkaře by pro něj byla poněkud zahanbující, což ukazuje, jak vážně tento souboj bere. Hlavní program tradičního mítinku Weltklasse v Curychu, který je součástí Diamantové ligy, je naplánován na 5. září. O den dříve proběhne kromě sprinterského souboje mezi Duplantisem a Warholmem také soutěž ve skoku o tyči žen, která se uskuteční na vlakovém nádraží.

Ústí nad Labem už má náhradu za svou odcházející hvězdu. Nicholse nahradí o dva roky mladší Kanaďan

další zajímavé články