čtvrtek, 19. 09. 2024
Sparta slaví postup. Friis v odvetném zápase naordinoval postupovou taktiku

Sparta slaví postup. Friis v odvetném zápase naordinoval postupovou taktiku

Fotbalisté pražské Sparty zvládli odvetný duel proti rumunskému FCSB a zahrají si kvalifikační zápas o účast v Lize mistrů proti švédskému Malmö.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 14. 08. 2024
  • , zdroj fotky: AC Sparta Praha

Sparta zajížděla do hlavního města Rumunska s nepříliš dobrý výsledkem 1:1 z domácího utkání. Domácí tak byli rázem v bitvě 3. předkola Ligy mistrů v roli mírného favorita, což však nakonec hrálo Pražanům do karet. Po matném výkonu z Letné byla Sparta v Bukurešti od začátku aktivnějším týmem, a svoji převahu v první půli zúročila v tříbrankové vedení.

Do vedení se český úřadující mistr dostal už ve 13. minutě, kdy sice Sorensenovu hlavičku domácí z brankové čáry ještě odvrátily, avšak míč dorážkou do odkryté klece přece jen dostal Veljko Birmančevič. Stejný hráč se do střelecké listiny zapsal i o patnáct minut později. Po faulu ve vápně na letenského útočníku Victora Olatunjiho neváhal rozhodčí nařídit pokutový kop, který srbský křídelník bezpečně proměnil. Ke dvěma brankám pak Birmančevič ještě do poločasu přidal i asistenci, avšak mohl za ni vděčit individuálním kvalitám Lukáše Haraslína. Slovenský forvard si nachystal balon na silnější pravou nohu a nekompromisně ho zakroutil na zadní tyč. Poločas snů dopadl pro Spartu vítězstvím 0:3. „Chtěli jsme se soustředit na protiútoky a proměňování šancí. Rozhodlo naše soustředění, naše kvalita, naše zaujetí. Líbilo se mi, jak jsme se koncentrovali. První poločas byl z naší strany brilantní,“ uvedl trenér Sparty Lars Friis.

O nadějný výsledek se nakonec Sparta strachovala

Po změně stran však hostům začaly docházet fyzické síly a byl to právě rumunský výběr, kdo začínal přebírat iniciativu. Ta vyústila po hodině hry v branku na 1:3, kterou obstaral domácí kapitán Olaru po zbytečné ztrátě hrdiny první půle Birmančeviče. Stejný hráč pak v 85. minutě našel měkoučkým centrem za obranu nabíhajícího Edjoumu, jenž hlavou dostal míč za bezmocného Vindahla. V závěru se Pražané strachovali o postupový stav, i díky výbornému Martinu Vitíkovi, jenž vyhrál několik hlavičkových soubojů, ho dokázala uhlídat.

Nadále tak může usilovat o účast v hlavní fázi milionářské soutěže, ve které chybí od roku 2005. Sparta v kvalifikaci o Ligu mistrů narazí na švédské Malmö. „Bude to těžké. Mají výborné hráče, kteří jsou nesmírně pracovití a taky výborného trenéra. Věřím, že nám pomůžou zkušenosti asistenta Jense Askoua, který ještě nedávno trénoval ve švédské lize a Malmö zná,“ doplnil Lars Friis.

Ivan Hašek bude pokračovat na lavičce reprezentace. Náhrada nepřicházela v úvahu, řekl Fousek

další zajímavé články