pátek, 20. 09. 2024
Ivan Hašek bude pokračovat na lavičce reprezentace. Náhrada nepřicházela v úvahu, řekl Fousek

Ivan Hašek bude pokračovat na lavičce reprezentace. Náhrada nepřicházela v úvahu, řekl Fousek

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek si i přes neúspěch na mistrovství Evropy v Německu udržel důvěru výkonného výboru Fotbalové asociace ČR.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 13. 08. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Podle předsedy asociace Petra Fouska nebylo o pokračování šedesátiletého Haška ve funkci pochyb. Hašek tedy povede národní tým i v nadcházející Lize národů, což bylo oficiálně potvrzeno na tiskové konferenci po úterním zasedání výkonného výboru.

Možnost, že by byl Hašek odvolán, se během jednání vůbec neprobírala. „Ani na chvilku jsme nezapochybovali o tom, s jakým realizačním týmem půjdeme do Ligy národů. Ivan Hašek má podepsanou dlouhodobou smlouvu. Na tohle téma nepadalo nic. Věnovali jsme se tomu, abychom si vyhodnotili Euro, z čeho se poučit, abychom uspěli v Lize národů,“ uvedl Fousek.

Matné výkony na Euru

Česká reprezentace na mistrovství Evropy v Německu nedokázala naplnit ambice postupu do vyřazovací fáze. Český tým skončil ve skupinové fázi na posledním místě, když získal pouze jeden bod za remízu 1:1 s Gruzií. Ve svém úvodním vystoupení podlehl proti Portugalsku 1:2, a skupinu pak zakončil stejně vysokou porážkou od Turecka.

Během zasedání výkonný výbor vyslechl Haškovo obsáhlé hodnocení výkonů na Euru. K dispozici měl také podrobnou datovou analýzu zpracovanou specializovanou německou společností. Analýza mimo jiné odhalila, že český tým zaostával za svými soupeři především v ofenzivních prvcích hry, a že týmu chyběli tvořiví hráči. „Z pohledu výsledku jsme to pochopitelně charakterizovali jako neúspěch. Na druhou stranu jsme vzali v úvahu veškeré faktory, jak objektivní, tak subjektivní. Trenér s realizačním týmem nastoupili do funkce v lednu a měli omezenou dobu na přípravu,“ vysvětlil Fousek a dodal: „Výsledky v přípravě byly dobré. Na Euru jsme si přáli postoupit ze skupiny. Je potřeba říct, že hranice mezi úspěchem a neúspěchem je tenčí než ostří nože, což Euro jasně ukázalo. Bohužel se to nevyvinulo tak, jak jsme si představovali.“

FAČR přistoupila k hodnocení výkonů na mistrovství Evropy s měsíčním odstupem po skončení posledního zápasu českého týmu ve skupině. Fousek vysvětlil, že rozhodnutí nebylo uspěchané. „Byli jsme často tázáni, proč vyhodnocení nebylo dříve. Nechtěl jsem svolávat nějaký mimořádný výkonný výbor hned po Euru, sahat k jiným unáhleným krokům. Je potřeba věci řešit s chladnou hlavou, odstupem. Pochopitelně také ty analýzy mají velký objem,“ řekl Fousek. Přestože výsledky na Euru byly zklamáním, vedení FAČR věří, že Hašek je stále tím správným trenérem, který může dovést český tým k úspěchu už v Lize národů.

Je to fakt blázen. Jak se mu někdo znelíbí, tak je hned zle, řekl Uhrin o Becalim. Věří v postup Sparty

další zajímavé články