pátek, 20. 09. 2024
Je to fakt blázen. Jak se mu někdo znelíbí, tak je hned zle, řekl Uhrin o Becalim. Věří v postup Sparty

Je to fakt blázen. Jak se mu někdo znelíbí, tak je hned zle, řekl Uhrin o Becalim. Věří v postup Sparty

Fotbalový otrokář. Šílenec, co nezná hranic. Takovou pověst si úspěšně pěstuje šestašedesátiletý miliardář Gigi Becali. Nanejvýš kontroverzní majitel rumunského celku FCSB, který zkusí Spartě zatarasit cestu k milionům.


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 13. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

“Je to fakt blázen. Jeho názor je takový, že když klub vlastní, může si s ním nakládat, jak jen bude chtít. Přesně to i dělá,“ usmívá se Dušan Uhrin mladší, jenž v Rumunsku vedl hned čtyři týmy z první ligy. Jak vidí šance na postup Sparty do play-off Champions League? A co by podle něj Becali vyváděl, kdyby dál šli vážně Letenští?

Přímo Uhrin pod Becalim sice nikdy nepůsobil, různých příhod o něm ale slyšel víc než dost. Svéhlavý mecenáš se za ně nestydí. Rád dává najevo, že nad něj zkrátka není. Hraje si na Boha. V FCSB (bývalá Steaua Bukurešť) možná i na něco víc. “A odnáší to trenéři i hráči. Traduje se, že každý kouč FCSB ho musí poslouchat na slovo, protože Becali je zvyklý rozhodovat o všem sám. Nenechá si do ničeho mluvit. Určuje sestavu, během zápasu volá na lavičku, jak by měl trenér střídat. Navíc je zvyklý vyhazovat lidi jak na běžícím pásu,“ prohlásil Uhrin v rozhovoru pro sportwin.cz.

Své o tom ví i takový Zdeněk Ondrášek. Velezkušený český útočník, který pod Becaliho bičem vydržel jen necelé dva měsíce. Tak krátká doba stačila bossovi na to, aby ho veřejně označil za nepoužitelného. I když do jeho příchodu investoval údajně až sto milionů korun, prakticky už po jednom přáteláku mu neúprosně ukázal dveře. “On je prostě takový. S ničím si nedělá těžkou hlavu. Jak se mu někdo znelíbí, tak je hned zle,“ okomentoval to bývalý lodivod Slavie či Plzně.

Pak je tu ale ještě druhá Becaliho stránka. Prý je to obrovsky pobožný člověk. “Dokonce staví ve městech kostely, aby tím šířil víru mezi lidi. Jeden takový nechal vybudovat hned vedle stadionu. Hráčům nakázal, ať se tam chodí před zápasy modlit za co nejlepší výsledek,“ konstatoval Uhrin.

Je jasné, že k faráři je Becali pošle i dnes večer. Fotbalisty FCSB totiž čeká zápas pravdy. Odvetný souboj se Spartou o postup do čtvrtého předkola Ligy mistrů, přičemž první duel v Praze skončil 1:1. “I když Sparta nakonec dokázala dovést zápas k remíze, podle mě nehrála moc dobře, dnes to z její strany musí být podstatně lepší. Podle mě byli sparťané na Letné zaskočení kvalitou soupeře. Hráči FSCB totiž skoro neztráceli balón, technicky na tom byli velmi dobře. Možná víc, než Sparta čekala,“ zapřemítal Uhrin, který si v utkání číslo jedna všimnul ještě další důležité věci.

“Letenským vázl přechod do útoku. Respektive nebyl tak rychlý, jako bývá vždycky, navíc oba stopeři FCSB jsou hodně rychlí. Dokázali si poradit s kontry. I v tom byl rozdíl oproti české lize, kde jsou brejky Sparty většinou účinné,“ konstatoval zkušený trenér.

Jeho rada Pražanům do odvety je tedy jasná. Zrychlit hru, zároveň se obrnit trpělivostí. Počítat s tím, že dnešní večer může být zatraceně dlouhý… “FCSB má totiž vážně sílu. Na odvetu se Spartou šetřil snad sedm hráčů, přesto o víkendu obrátil zápas s Farulem Constanta a zvítězil 3:2. Další věc je, že ho dneska požene vpřed nějakých 40 tisíc fanoušků. Spartu čeká nanejvýš bouřlivé prostředí, s nímž se ale bude muset vypořádat,“ uvedl Uhrin.

Na druhou stranu očekává férový boj. Férový a těžký, po jehož skončení se z postupu budou radovat hosté. “Věřím, že dál postoupí Sparta. Že rozhodne zkušenost hráčů z fakt těžkých zápasů, což bude mluvit pro ni. Rozhodnout by mohly standardky, v nichž je právě Sparta dlouhodobě silná,“ poznamenal Uhrin.

Co by se ale dělo v bukurešťském klubu, kdyby mu Sparta zavřela dveře do Ligy mistrů? “Myslím si, že asi nic. I když Becali hvězdám týmu slíbil, že by jim v případě postupu výrazně zvýšil platy, z neúspěchu dělat velké haló nebude. Jeho tým by totiž pořád čekalo čtvrté předkolo Evropské ligy,“ uzavřel protřelý kouč.

V Liberci nevyužitého Frýdka by rády vysvobodily hned 3 domácí kluby, píše se ale i o Polsku, Řecku či Maďarsku

další zajímavé články