úterý, 17. 09. 2024
Olympijské hry v Los Angeles dávají absurdní slib: Hry bez aut!

Olympijské hry v Los Angeles dávají absurdní slib: Hry bez aut!

Nesmyslné sliby jsou letitou olympijskou tradicí, ale přesto se v předvečer předání z Paříže 2024 do Los Angeles 2028, kdy starostka Los Angeles Karen Bassová vyslovila své, zatočily hlavy.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 12. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

"Abyste se dostali na všechna místa, budete muset jet veřejnou dopravou," prohlásila.

Na což miliony Angelenos odpověděly: Jaká veřejná doprava?

Bassová a předseda LA28 Casey Wasserman seděli na pódiu v kongresovém centru obklopeném v okruhu dvou stanic metra, regionální železniční stanicí, tramvajovou zastávkou a několika autobusovými zastávkami.

Díky veřejné dopravě byly tyto Hry jedny z nejdostupnějších v nedávné historii. Většina fanoušků a účastníků využívala moderní, často jezdící, rozsáhlý systém metra a příměstské linky.

Los Angeles se naopak pravidelně objevuje na seznamech velkých amerických měst nejméně propojených veřejnou dopravou.

LA je místo toho proslulé svou dopravou. "Vždy jsme byli zamilovaní do našich aut," uznala Bassová.

A olympijské hry v roce 2028, mnohem více než Paříž 2024, se rozšíří po celé metropolitní oblasti LA. Gymnastika bude v centru arény dříve známé jako Staples Center. Plavat se bude na stadionu SoFi jižně od města, v Inglewoodu. Atletická dráha bude v Koloseu v Exposition Park. Házená a několik vodních sportů bude na čtyřech samostatných místech v Long Beach. Šerm, stolní tenis a některé bojové sporty budou v centru LA Convention Center. Equestrian bude v Temecula. Golf se odehraje v klubu Riviera Country Club. Badminton bude na University of South California. Tenis, ragby, dráhová cyklistika a pozemní hokej budou v Carsonu.

Budovali jsme a budeme budovat!

"Budujeme náš dopravní systém," řekl Bassová. Ale ví, že to bude málo. Řekla, že organizátoři olympijských her si půjčí přes 3000 autobusů z celé země a v podstatě vytvoří nejkomplexnější kyvadlový systém v olympijské historii.

Autobusy, pokud nahradí desítky jednotlivých vozů, mohou snížit emise skleníkových plynů i dopravu. Stále však mohou uvíznout v již existujícím provozu. A dokonce i v neolympijských dobách se silnice a dálnice v LA často zastaví. Pokud olympiáda přinese ještě větší zácpy, mohlo by to pokazit Hry.

Nejhorší olympiáda v podání Česka! Vedení výboru je ale spokojené...

další zajímavé články