středa, 23. 10. 2024
Rival si rýpnul do hvězdného Lylese. Až moc arogantní, až moc hlučný

Rival si rýpnul do hvězdného Lylese. Až moc arogantní, až moc hlučný

Letsile Tebogo z Botswany byl ve čtvrtek večer korunován novým olympijským vítězem v běhu na 200 metrů mužů, když v Paříži utíkal k vítězství a za sebou nechal i vítěze na 100 metrů Noaha Lylese.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 09. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Tebogo, který reprezentuje Botswanu, ve čtvrtek večer porazil hvězdu z USA a získal zlatou medaili, aby pak vyšlo najevo, že Lyles – který získal bronz – bojoval s Covidem. To znamenalo, že Američan, který se v neděli stal šampionem na 100 metrů o pouhých pět tisícin sekundy, se nemohl zúčastnit pozávodní tiskové konference.

Bylo to potom právě během povídání s novináři, když Tebogo – nejmladší zlatý medailista na 200 m mužů od roku 1956 – prohlásil, že nemůže být tváří atletiky kvůli dominantnější Lylesově osobnosti. "Nemohu být tváří atletiky, protože nejsem arogantní a hlučný člověk jako Noah," řekl Tebogo. "Noah je tváří atletiky."

Pobuřující komentáře 21letého atleta přišly, když se Lyles po závodě zotavoval, když byl spatřen na invalidním vozíku na Stade de France. Lyles však těsně před 22:00 místního času zveřejnil příspěvek na sociální sítě, aby Tebogovi poblahopřál.

"LETSILE TEBOGO gratuluji!" napsal sprinter narozený na Floridě. "Vím, že jsi měl velmi těžký rok mimo dráhu a navzdory tomu jsi to všechno překonal!"

Tebogo přišel o matku a věnoval jí čtvrteční vítězství dosažené za 19,46 sekundy. "Pro mou zesnulou maminku to opravdu hodně znamená, protože vždycky snila o tom, že se sem dostane," řekl.

A zase do popředí!

Nebyl by to ale Lyles, aby se nesnažil prodrat do popředí. Lyles má jednu z největších a nejinspirativnějších osobností mezi nejlepšími světovými sprintery, která po svém vítězství na 100 m na sociálních sítích napsala: "Mám astma, alergie, dyslexii, ADD, úzkost a depresi. Ale řeknu vám, co have nedefinuje, čím se můžeš stát!"

Lyles měl v pátek závodit ve štafetě mužů na 4x100 m, ale zdá se, že se odhlásil kvůli Covidu. "Nejprve chci poděkovat Bohu, že mě provedl celou touto olympiádou! Zadruhé chci poblahopřát Letsile Tebogovi a Kennymu Bednarekovi a všem ostatním k úžasnému olympijskému finále na 200 m," dodal.

"Nakonec chci poděkovat všem za zprávy. Asi to bude konec mých olympijských her v roce 2024. Není to olympiáda, o které jsem snil, ale zanechala ve mně tolik radosti v srdci," zakončil.

Peníze nejsou všechno. Hvězda Tottenhamu odmítla Araby

další zajímavé články