pondělí, 09. 09. 2024
Dechberoucí fotografie surfaře Gabriela Mediny z olympijských Her 2024

Dechberoucí fotografie surfaře Gabriela Mediny z olympijských Her 2024

Fotografie surfaře Gabriela Mediny, pořízená Jérômem Brouilletem, se stala symbolem olympijských her 2024, zachycující moment, kdy Brazilcova dokonalá jízda přinesla jeho dosud nejlepší výsledek.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 31. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Na vzdáleném útesu 16 000 km od Paříže na Tahiti předvedl Gabriel Medina jeden z nejpamátnějších okamžiků olympijských her. Poté, co se vynořil z vlny, se zdálo, že se vznáší na oblacích. Tento úchvatný moment zachytil fotograf agentury Agence France-Presse Jérôme Brouillet z paluby nedalekého člunu. "Podmínky byly perfektní, vlny byly vyšší, než jsme čekali," řekl Brouillet. Fotografie, která byla zpočátku podezřívána z úpravy Photoshopem nebo umělou inteligencí, byla pořízena s takovou přesností, že se okamžitě stala hitem.  Automatické odesílání snímků do redakce pak zajistilo, že fotografie rychle obletěla celý svět. "Během šestiminutové přestávky po natáčení jsem si kontroloval telefon a měl jsem spoustu oznámení na sociálních sítích," přiznal Brouillet. "

Medina a Jeho Neuvěřitelný Výkon

Medina, trojnásobný mistr světa, dosáhl svého nejlepšího výsledku na olympiádě s hodnocením 9,9, když při přípravě na vlnu usiloval o perfektní desítku. V pozdějším příspěvku na Instagramu citoval Pavla z listu Filipanům 4,13: „Všechno mohu skrze toho, který mě posiluje“. Pro Brouilleta byla tato fotografie nejen profesionálním úspěchem, ale i estetickým triumfem. Na snímku se zdá, že se Medina se svým prknem vznáší nad vodou a vzdoruje gravitaci. Medina stojí vzpřímeně, jako by stál na stabilní půdě, s nataženou pravou rukou, kterou dává znamení č. 1. Jeho prkno - přivázané k levému kotníku - je také vzpřímené ve stejné neviditelné rovině jako Medina," uvádí web The Guardian.

Olympijský triumf! Dressel zazářil v pařížské štafetě a získal zlato

Medina pokračoval v soutěži, kde ve třetím kole snadno porazil Kanoa Igarashiho a ve čtvrtfinále se utká s brazilským kolegou Joaem Chianco. Tento snímek nejenže oslnil diváky po celém světě, ale také pomohl zviditelnit surfing na olympijských hrách. Sport, který se objevil teprve podruhé na OH po jeho premiéře v roce 2021.

další zajímavé články