pátek, 20. 09. 2024
Špionáž v kanadském fotbale

Špionáž v kanadském fotbale

Zprávy o kanadském olympijském fotbalovém týmu, který byl přistižen při používání dronů ke sledování tréninků soupeřů, vyvolaly vlnu šoku a překvapení. Americká fotbalová federace však podobné praktiky zná již delší dobu.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 28. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Poslední epizoda ve Francii, kdy kanadský tým čelil trestu za použití dronu, je jen poslední z řady incidentů. Kanadské týmy se údajně pravidelně pokoušely sledovat uzavřené tréninky jiných týmů, včetně těch amerických. Jeden z konkrétních incidentů se odehrál v lednu 2021 na tréninkovém kempu v IMG Academy na Floridě. Člen ochranky týmu USA si všiml muže, který sledoval jejich trénink z prázdného stadionu. Muž tvrdil, že pracuje pro IMG Academy, ale ochranka zjistila, že je zaměstnancem kanadského týmu. Tento incident nebyl ojedinělý, podobné problémy byly hlášeny i v minulosti.

Výměna jako v hokeji? Real s Chelsea chtějí měnit "kus za kus

Kanadský ženský tým získal v roce 2021 zlatou medaili na olympijských hrách v Tokiu, kdy údajně také využíval drony ke sledování tréninků soupeřů. Výkonný ředitel Kanadského olympijského výboru, David Shoemaker, byl touto informací zděšen a uvedl: „Dělá se mi špatně, když si pomyslím, že by mohlo dojít k něčemu, co by zpochybnilo jeden z mých nejoblíbenějších olympijských momentů v historii,“ uvádí web espn.com.

Dlouhodobé špionážní praktiky kanadského fotbalu

Kanadský fotbal slíbil nezávislé vyšetřování těchto praktik. Několik zdrojů věří, že společným jmenovatelem těchto incidentů je trenér John Herdman, který trénoval kanadský ženský tým v letech 2011-2018 a mužský tým v letech 2018-2023. Herdman popřel, že by byl zapojen do jakýchkoli nekalých praktik, a slíbil spolupráci při vyšetřování. Další incident se stal v roce 2019 před zápasem Kanady a USA v Lize národů, kdy byl nad tréninkem amerického týmu spatřen dron. V roce 2021 byl podobný incident zaznamenán během tréninku týmu Hondurasu. Letos na Copa América se kanadský tým také pokusil sledovat tréninky soupeřů pomocí dronů, což přiznal generální ředitel kanadského fotbalu Kevin Blue.Tyto incidenty ukazují na dlouhodobý problém špionáže v kanadském fotbale, který nyní čelí důkladnému vyšetřování.

 

další zajímavé články