pondělí, 16. 09. 2024
To je ale trapas! Jižní Korea se zlobí, kvůli severnímu sousedovi se spustil skandál

To je ale trapas! Jižní Korea se zlobí, kvůli severnímu sousedovi se spustil skandál

Organizátoři olympijských her za sebou mají pár dnů práce, ale první obří kaňku. Hned po včrejším ceremoniálu se hluboce omluvili poté, co byli jihokorejští sportovci na zahajovacím ceremoniálu v Paříži omylem představeni jako Severní Korea.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 27. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Když nadšený tým mávající vlajkami plul po řece Seině, francouzští i angličtí hlasatelé je představili jako „Korejská lidově demokratická republika“ – oficiální název Severní Koreje.

Stejný název byl poté - správně - použit, když kolem proplouvala severokorejská delegace.

Obě Koreje byly přitom rozděleny od konce druhé světové války, přičemž napětí mezi státy v poslední době dále eskalovalo. Titulky, které běžely ve spodní části televizního vysílání, však ukazovaly správný název.

Jihokorejské ministerstvo sportu uvedlo, že má v plánu podat„důraznou stížnost Francii na vládní úrovni kvůli trapné hantýrce. V prohlášení ministerstvo vyjádřilo „politování nad oznámením... kde byla jihokorejská delegace představena jako severokorejský tým“.

Prohlášení dodalo, že druhý náměstek ministra sportu Jang Mi-ran, olympijský vítěz z roku 2008 ve vzpírání, požadoval schůzku s prezidentem olympijského výboru Thomasem Bachem.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se na svém oficiálním účtu X v korejštině omluvil a řekl: "Rádi bychom se hluboce omluvili za chybu, která se stala při představení jihokorejské delegace během zahajovacího ceremoniálu."

Jižní Korea, formálně známá jako Korejská republika, má letos ve svém olympijském týmu 143 sportovců, kteří soutěží ve 21 sportech. Severní Korea vyslala 16 sportovců. Je to poprvé, co se účastní her od Ria 2016.

Salt Lake City oslavuje: Zimní olympijské hry 2034 se vrací do Utahu

další zajímavé články