neděle, 08. 09. 2024
Salt Lake City oslavuje: Zimní olympijské hry 2034 se vrací do Utahu

Salt Lake City oslavuje: Zimní olympijské hry 2034 se vrací do Utahu

Salt Lake City bude v roce 2034 opět hostit zimní olympijské hry. Oznámení o udělení pořadatelství vyvolalo obrovské nadšení a oslavy mezi místními obyvateli a sportovními nadšenci.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 24. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Mezinárodní olympisjký výbor rozhodl, že Salt Lake City bude v roce 2034 pořadatelem zimních olympijských her. Město, které už jednou hostilo olympiádu v roce 2002, se stane zimní sportovní metropolí podruhé. Oznámení přišlo po středečním hlasování v Paříži a vyvolalo velké oslavy v Utahu.

Na oslavy, které začaly ve tři hodiny ráno místního času, se shromáždily davy lidí v centru města. Datum oznámení, shodující se se státním svátkem připomínajícím příchod mormonských průkopníků do údolí Salt Lake, přidalo události ještě větší význam.

Salt Lake City bylo jediným vážným uchazečem o pořadatelství zimní olympiády 2034. Klimatické změny a vysoké provozní náklady totiž omezily počet měst schopných a ochotných hostit zimní hry. Utah využil této situace a představil se jako nadšený a připravený hostitel. Výkonný ředitel olympijských her Christophe Dubi potvrdil, že Salt Lake City bylo hlavním kandidátem pro navrhovaný plán stálého střídání zimních olympijských měst.

Rekord z Atlanty překonán. Pořadatelé olympijských her v Paříži prodali rekordní počet vstupenek

Olympijský freestyle lyžař Christopher Lillis, který získal zlatou medaili na zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022, uvedl, že hry v roce 2034 budou splněným snem pro mnoho mladých sportovců s olympijskými ambicemi. „Sportovní zařízení v oblasti jsou špičková,“ řekl Lillis, který trénuje v nedalekém olympijském parku v Utahu.

Matthew Lindon, obyvatel lyžařského střediska Park City, kde se bude konat mnoho akcí, přidal své nadšení: „V roce 2002 jsme ukázali světu Utah a nyní jsme lyžařským střediskem světové úrovně,“ píše web APNews.

Salt Lake City plánuje jedno z nejkompaktnějších uspořádání v olympijské historii. Všechna sportoviště se nacházejí do jedné hodiny jízdy od vesnice sportovců na Utažské univerzitě. Plán nevyžaduje žádnou novou trvalou výstavbu, všech 13 sportovišť již existuje a bylo používáno při olympiádě v roce 2002.

S tímto úspěchem se Salt Lake City těší na další zimní olympijské hry a doufá, že zopakuje úspěch z roku 2002 a znovu přivítá svět na svých špičkových sportovištích.

další zajímavé články