sobota, 07. 09. 2024
Proč se Pogačar vykašlal na olympiádu? Prý kvůli partnerce

Proč se Pogačar vykašlal na olympiádu? Prý kvůli partnerce

Vítěz Tour de France Tadej Pogačar přiznává, že rozhodnutí Slovinska nevybrat jeho přítelkyni Ursku Zigartovou na olympijské hry ovlivnilo jeho vlastní rozhodnutí odstoupit z Her.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 25. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Pogačar v neděli vyhrál svůj třetí titul na Tour de France, ale poté na začátku tohoto týdne odstoupil ze soutěže v Paříži s odvoláním na extrémní únavu.

Zigartová je nejlépe hodnocenou slovinskou jezdkyní na světě, ale na olympijské hry se nedostala. V červnu Zigartová vyhrála slovinský národní titul s náskokem více než 10 minut, ale byla vynechána ze silničního závodu žen pro olympijské hry ve prospěch Eugenie Bujakové a Ursky Pintarové.

Zigartové agent Alex Carera uvedl, že trenér, který toto rozhodnutí učinil, poškodil cyklistiku a olympijský výbor kvůli osobním zájmům.

Pogačar o vynechání z olympijských her řekl nizozemské televizní stanici NOS: „Není to hlavní důvod, ale určitě to nepomohlo. Myslím, že si své místo zaslouží. Je dvojnásobnou mistryní země v silničním závodě a časovce. Je jedinou slovinskou cyklistkou, která kdy dosáhla na top 10 v týdenních závodech World Tour. V posledních dvou letech si vedla skvěle, když získávala body pro Slovinsko, a bez ní by neměli dvě místa v silničním závodě."

V rozhovoru o svém vynechání z olympijských her Zigartová uvedla, že toto rozhodnutí očekávala.

"Před závodem Kolem Švýcarska jsem dostala textovou zprávu od reprezentačního trenéra Gorazda Penka, ve které mi vysvětlil své rozhodnutí a jeho důvody," řekla slovinským médiím. "Řekl mi, že se rozhodl už loni."

Pogačar měl reprezentovat Slovinsko na olympijských hrách v silničním závodě 3. srpna. Na olympijských hrách v Tokiu v roce 2021 získal v silničním závodě bronz, když skončil za Ekvádorcem Richardem Carapazem, který získal zlato, a stříbrným Belgičanem Woutem van Aertem.

další zajímavé články