neděle, 08. 09. 2024
Charlotte Dujardinová odstoupila z olympijských her kvůli znepokojivému videu

Charlotte Dujardinová odstoupila z olympijských her kvůli znepokojivému videu

Charlotte Dujardinová, britská trojnásobná zlatá olympionička v drezuře, odstoupila z olympijských her 2024 v Paříži po zveřejnění videa, na kterém opakovaně bičuje koně během tréninku.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 24. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Na videu, které je staré čtyři roky, je vidět, jak Dujardinová opakovaně bičuje koně, který nereaguje dobře na její chování. V jednom obzvlášť znepokojivém okamžiku se zdá, že se kůň ve strachu odtahuje, zatímco Dujardinová pokračuje v používání biče.

FEI oznámila, že obdržela video „zachycující chování paní Dujardinové, které je v rozporu se zásadami dobrých životních podmínek koní“. Video bylo podáno ke stížnosti právníkem a k incidentu došlo v soukromé stáji. FEI zahájila vyšetřování a Dujardinová uznala, že její chování bylo nevhodné. Dujardinová dostala dočasné pozastavení činnosti od FEI, britská jezdecká federace a British Dressage jí uložily stejný trest, zakazující účast na národních i mezinárodních soutěžích.

Charlotte Dujardinová se za své jednání omluvila na Instagramu a oznámila své odstoupení z olympijských her: „Objevilo se čtyři roky staré video, které ukazuje, že jsem se během tréninku dopustila chyby v úsudku. To, co se stalo, bylo naprosto mimo mísu a neodráží to způsob, jakým trénuji koně nebo koučuji své žáky, nicméně to není žádná omluva. Hluboce se stydím a měl jsem v tu chvíli jít lepším příkladem,“ uvádí deník New York Post.

OH Paříž 2024: Symbolické místo kultury a sportu v Paříži bude hostit basketbal či sportovní gymnastiku

Dujardinová dále uvedla, že bude plně spolupracovat s FEI, Britskou jezdeckou federací a British Dressage během jejich vyšetřování.

Prezident FEI Ingmar De Vos vyjádřil zklamání nad případem, ale zdůraznil, že organizace musí řešit všechny případy zneužívání, aby byla zachována blaho koní a integrita sportu. „Charlotte vyjádřila upřímnou lítost nad svými činy a my uznáváme a oceňujeme její ochotu převzít odpovědnost,“ uvedl De Vos.

Charlotte Dujardinová má za sebou úspěšnou kariéru s šesti olympijskými medailemi, včetně dvou zlatých medailí z roku 2012 za týmovou drezuru a drezuru jednotlivců a další zlatou medaili z roku 2016 za drezuru jednotlivců. Její odstoupení z olympijských her 2024 v Paříži je velkým zklamáním pro celý tým GB, její fanoušky a sponzory.

 

další zajímavé články