úterý, 02. 07. 2024
OH Paříž 2024: Symbolické místo kultury a sportu v Paříži bude hostit basketbal či sportovní gymnastiku

OH Paříž 2024: Symbolické místo kultury a sportu v Paříži bude hostit basketbal či sportovní gymnastiku

V Paříži na vás na každém kroku dýchá historie, ale asi stěží bychom ve francouzské metropoli hledali ironičtější místo kultury a sportu než Arenu Bercy. 


  • autor: Pavel Krátký
  • , vydáno: 30. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Už z dálky ji nelze přehlédnout díky svému pyramidálnímu tvaru. Jedna z dominant dvanáctého pařížského obvodu bude na letního olympijských hrách hostit basketbal, sportovní gymnastiku, trampolíny či basketbal na vozíku.

Dnes se již používá pro tuto víceúčelovou sportovní halu název Accor Arena, ale Francouzi ji stále říkají Arena Bercy. Leží na pravém břehu řeky Seiny mezi parkem Bercy a budovou ministerstva financí a jejím majitelem je město Paříž.

Vnitřní prostor nabízí možnosti konání různých druhů sportů včetně vodních a zimních, konají se zde i kulturní akce nebo hudební koncerty. Hala byla postavena již v roce 1984, v letech 2014 až 2015 prošla rekonstrukcí za účelem své modernizace a zlepšení infrastruktury. Od svého otevření přilákala již více jak 30 milionů diváků a po právu je jednou ze sportovních chloub Francie.

Arena Bercy bude na letošních letních olympijských hrách hostit hned celou řadu sportů. Tou nejvýraznější je pro veřejnost nejspíše basketbalový turnaj. V kategorii můžu i žen se nakonec představí dvanáct výběrů rozdělených do tří čtyřčlenných skupin. Česká republika bohužel nebude mít v Paříži své zastoupení.

Své želízko v ohni ale bude mít ve sportovní gymnastice. O cenné kovy bude bojovat sedmnáctiletá Soňa Artamonova. Bude to pro ní první start pod pěti kruhy.

další zajímavé články