sobota, 21. 09. 2024
Evropa zná svého šampiona. Počtvrté v historii vyhrálo Španělsko

Evropa zná svého šampiona. Počtvrté v historii vyhrálo Španělsko

Fotbalové mistrovství Evropy je u konce. Z titulu evropských šampionů se radují hráči Španělska, kteří porazili Anglii 2:1.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 15. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Celek z Pyrenejského poloostrova se na Euru prezentoval nejlepším fotbalem, a svoji pouť bez jediné porážky zakončil triumfem nad kritizovanou Anglií. Svěřenci trenéra de la Fuenteho na turnaji vyhráli ve všech duelech, a jen jednou museli absolvovat prodloužení v zápase s Německem.

Za cennou trofejí nasměroval Španělsko ve druhé půli Nico Williams, jenž zužitkoval přihrávku od nejmladšího hráče historie finálového utkání v rámci velkých reprezentačních turnajů Lamina Yamala.

Vyhrál lepší tým

Španělsko bylo i v tomto souboji lepším týmem, přesto se Anglii podařilo z brejkové situace srovnat. Jude Bellingham udržel míč a poslal a ho do druhé vlny na Palmera, střídající hráč Albionu ho i s přispěním Zubimendiho poslal přesně k tyči za Simonova záda.

La Roja do té doby neproměnila několik příležitostí, a rázem přebrala na pár minut taktovku Anglie. Ta si však nic výraznějšího vypracovat nedokázala, a tak se vývoj duelu vrátil do starých kolejí.

Finále bylo další bitvou, kde rozhodovali střídající hráči. Ne jinak tomu bylo i u vítězné branky, kterou vstřelili fotbalisté Španělska. Mikel Oyarzabal rozehrál do strany hřiště na rozběhnutého Cucurellu, který vyhrál sprinterský souboj a naservíroval Oyarzabalovi milimetrovou přihrávku.

Útočník Realu Sociedad balon tečoval do protipohybu brankáře Pickforda, a výrazně přiblížil Španělsko ke čtvrtému triumfu v historii evropských šampionátů. Anglie byla záhy blízko vyrovnání.

Lamine Yamal překonal rekord Pelého

Na rohový kop Palmera si naběhl Declan Rice, který z dobré pozice trefil pouze prostor, kde se pohyboval gólman Unai Simon. Vyražený míč se ještě pokoušeli Angličané dostal za brankovou čáru, kde ale pomohl svému strážci svatyně pomohl Dani Olmo.

Víc se toho už nestalo, a tak se Španělsko stalo mistrem Evropy. V historickém žebríčku tak vystřídalo na elitnííčce Německo.

další zajímavé články