neděle, 08. 09. 2024
Kolik si vydělají cyklisté na Tour de France? Nejrychlejší získají až 11 tisíc eur

Kolik si vydělají cyklisté na Tour de France? Nejrychlejší získají až 11 tisíc eur

Tour de France patří bezesporu k nejsledovanějším cyklistickým závodům planety, podle toho vypadá i součet finančních odměn pro vítěze. Na výhry letos padne více než 2 570 000 eur. Obhájce titulu na Tour de France a dvojnásobný vítěz Grande Boucle Jonas Vingegaard dostává ročně sto milionů korun, stále je však až na čtvrtém místě nejlépe placených cyklistů. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 14. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

V Tour de France se jede o peníze a prestiž, která jezdcům přináší další, ještě větší peníze. Je to dřina, bolest a těžké pády. Cyklistika se řadí mezi nejdrsnější a nejnáročnější sporty. Stačí jediná chyba a může dojít k fatálním následkům. Na Tour de France se mezi sebou nesoupeří pouze individuálně, ale i mezi týmy. Tým, kterému se na tour daří nejlépe, získá logicky větší sponzorské příspěvky.  

Nemyslím, že jsem s Vingegaardem prohrál psychickou bitvu, tvrdí Pogačar a vyhlíží dlouhá stoupání v Pyrenejích

Celková suma není určená pouze pro celkového vítěze, ale rozdělí se mezi vítěze jednotlivých klasifikací a etap. Nejvíce však bere jezdec ve žlutém trikotu. Žlutý dres patří k nejznámějším symbolům sportovního světa. Patří vždy vedoucímu jezdci celkového pořadí. Zelený dres je určený pro vedoucího jezdce z bodovací sprinterské klasifikace, puntíky tradičně obléká vedoucí jezdec horské klasifikace a neposlední řadě bílý dres, který náleží nejlepšímu jezdci do 25 let.  

Odměna čeká prakticky na každého, kdo projede cílovou čárou. I sto šedesátý závodník pořadí získá po poslední etapě tisíc eur. Pro vítěze je připraveno pět set ttisíc eur. Ze sumy vyčleněné na odměny tvoří největší část celková klasifikace. Druhou položkou je pak odměna za jednotlivé etapy. Za každou etapu v zeleném dresu získá cyklista 300 eur a pro nejrychlejšího muže sprintu uprostřed etapy je 1500 eur, jak uvádí na oficiálním webu le Tour de France.

Vingegaard má ze mě strach, tvrdí Pogačar. Obhájce kritizuje i Evenepoel: Jako cyklista musíte mít koule a ty bohužel neměl

Nejpopulárnějším a nejlépe placeným cyklistou je v současné době Tadej Pogačar, který dvakrát vyhrál slavnou Tour de France (v roce 2020 a 2021). Tento slovinský talent patří týmu UAE Team Emirates, do kterého se připojil na radu Andreje Hauptmanna, bývalého slovinského profesionála. Šejkové z Arabských emirátů mu ročně vyplácí v přepočtu sto padesát milionů korun.  

další zajímavé články