pátek, 18. 10. 2024
OH Paříž 2024: Na Tahiti za jednou z nejznámějších vln Teahupo'o, jenž rozhodne o surfařském šampionovi

OH Paříž 2024: Na Tahiti za jednou z nejznámějších vln Teahupo'o, jenž rozhodne o surfařském šampionovi

Letní olympijské hry v Paříži se budou konat i mimo francouzskou metropoli. 


  • autor: Bohumil Králik
  • , vydáno: 13. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Kromě řady měst a  lokalit po celé zemi galského kohouta budou moci návštěvníci zavítat také na exotické Tahiti, kde jedna z nejznámějších a nejvyhledávanějších vln Teahupo'o rozhodne o surfařském šampionovi v kategorii mužů i žen.

Světové šampionáty si bez vlny Teahupo'o nemohou fanoušci ani překvapit, podruhé v řadě se surfařské soutěže objeví i na letních olympijských hrách. Turnaj pod pěti kruhy svede dohromady nejlepší světové surfaře, muže v klasické disciplíně a ženy na shortboardu.

Pořadatelé slibují, že po skončení soutěže veškeré zázemí z ostrova zase zmizí a nikterak nezatíží tamní životní prostředí. Surf se LOH objevuje teprve podruhé, prvně se tak stalo v roce 2021 v Tokiu. Využít legendární vlnu Teahupo'o jde v ruku v ruce s ambicemi pořadatelů přenést hry na celé francouzské území.

Bude to poprvé v historii, kdy se olympijský sport objeví na Tahiti. Tato volba padla i z důvodu, že tato lokalita je rájem pro surfaře a již více jak 20 let zde závodí ti nejlepších surfaři na světě. Snem většiny začínajících sportovců je jednou zdolat tuto vlnu. V letech 1999 až 2006 proběhla na Tahiti také soutěž žen, která se v srpnu 2022 opět na tuto adresu vrátila. Třeba se někdy v budoucnu v této disciplíně objeví i česká stopa.

další zajímavé články