neděle, 06. 10. 2024
Rýsuje se skandál? Semifinále EURO odpíská zkorumpovaný rozhodčí

Rýsuje se skandál? Semifinále EURO odpíská zkorumpovaný rozhodčí

Rozhodčí, který bude řídit semifinálový zápas Anglie proti Nizozemsku na EURO, byl kdysi potrestán zákazem činnosti za ovlivňování zápasů a v minulosti měl konflikt s hvězdou týmu Three Lions Judem Bellinghamem. Může tohle dobře dopadnout?


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 09. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Třiačtyřicetiletý Felix Zwayer dostal v roce 2005 šestiměsíční zákaz činnosti poté, co se zjistilo, že přijal úplatek 250 liber od svého kolegy rozhodčího Roberta Hoyzera.

Německý deník Zeit tento příběh po letech zveřejnil a rovněž zjistil, že Zwayer incident nenahlásil, ačkoli později přispěl k vyšetřování a nebylo zjištěno, že by se během dotyčného zápasu dopustil úmyslných chyb.

Anglická hvězda Bellingham však historický prohřešek v podobě ovlivňování zápasů použil jako nástroj, který použil na Zwayera po bundesligovém střetnutí mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund, jež se v prosinci 2021 odehrálo na vrcholu tabulky.

Bellinghama tehdy rozzuřilo, že Bayernu Mnichov byla při porážce 3:2 odpískána penalta, protože Mats Hummels měl v pokutovém území hrát rukou.

"Můžete se podívat na spoustu rozhodnutí v zápase," kroutil hlavou tehdy osmnáctiletý Bellingham v pozápasovém rozhovoru. "Dáte rozhodčímu, který předtím ovlivňoval zápasy, největší utkání v Německu. Co čekáte?"

Bellingham byl následně potrestán pokutou 40 000 eur a dokonce vyšetřován německou policií, zatímco Zwayer si od rozhodování na dva měsíce odpočinul.

Dortmund však Bellinghama podpořil a sportovní ředitel Michael Zorc řekl: "Byla to velmi emotivní situace, byl velmi zklamaný a pojmenoval pouze známá fakta."

další zajímavé články