středa, 23. 10. 2024
Ronaldo v slzách, Portugalsko po penaltovém rozstřelu končí. Loučí se i Německo

Ronaldo v slzách, Portugalsko po penaltovém rozstřelu končí. Loučí se i Německo

Dvě náročné bitvy jsou u konce. Obě trvaly celých dlouhých 120 minut a u obou rozhodovaly o postupu do semifinále maličkosti. Nakonec se však radovaly reprezentace Španělska a Francie.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 06. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Německo jako hostitel EURA se loučí se šampionátem prohrou, která se zrodila v čase, kdy na ni už prakticky nešlo zareagovat. Po remízovém stavu 1:1 se ve 119. minutě Dani Olmo odhodlal k centru, který přesně svou hlavičkou usměrnil do branky Mikel Merino. Jeho trefa zabránila penaltovému rozstřelu a prakticky instantně poslala Španěly do semifinále.

Německo nepředvádělo poslední roky zrovna oku líbivé výkony, ale za své nasazení proti Španělsku se nemusí vůbec stydět. Domácí družina si vytvořila více střeleckých příležitostí a zejména ve druhém poločase dostala svého soupeře pod tlak, který v 89. minutě přinesl vyrovnávací branku na 1:1. Další snahy ale zůstaly nevyužity.

Soupeřem Španělska se v semifinále stane Francie, která s Portugalskem 120 minut sváděla litou bitvu. Ta v prvním poločase připomínala fotbalové šachy, postupně se ale hra začala otevírat a s tím přicházely i první šance. Úniky na branku v podání obou mužstev jen záhadou nebyly využity, a tak se stalo, že oba týmy držely bezbrankový stav až do penaltového rozuzlení.

Všech pět exekutorů ze strany Francie se při rozehrání pokutového kopu nemýlilo, za Portugalsko ovšem trefil pouze tyč útočník Joao Felix, který bohužel na hřiště přišel až ve 106. minutě, a tak by se dalo říct, že stále nebyl pořádně rozehřátý. Ronaldo svůj střelecký pokus sice proměnil, ale v samotném závěru se stejně neubránil slzám, jelikož to na postup nestačilo.

EURO, čtvrtfinále

Španělsko – Německo 2:1 po prodloužení
Branky: 52. Olmo (Yamal), 119. Merino (Olmo) – 89. Wirtz (Kimmich)
Karty: 30. Le Normand (ESP), 74. Torres (ESP), 82. Simón (ESP), 100. Carvajal (ESP), 110. Rodri (ESP), 120. Morata (ESP) – 13. Rüdiger (GER), 28. Raum (GER), 56. Andrich (GER), 67. Kroos (GER), 73. Mittelstädt (GER), 89. Schlotterbeck (GER), 94. Wirtz (GER), 113. Undav (GER)   120+5. Carvajal (ESP)

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (46. Fernández), Laporte, Cucurella – Rodri, Ruiz (102. Joselu) – Yamal (63. Torres), Pedri (8. Olmo), Williams (80. Merino) – Morata (C) (80. Oyarzabal).
Náhradníci: Raya, Remiro – Vivian, Grimaldo, Baena, Zubimendi, Navas, López, Pérez.

Trenér: Luis de la Fuente

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (80. Müller), Raum (57. Mittelstädt) – Can (46. Andrich), Kroos – Musiala, Gündoğan (C) (57. Füllkrug), Sané (46. Wirtz) – Havertz (91. Anton).
Náhradníci: Baumann, ter Stegen – Groß, Führich, Beier, Schlotterbeck, Henrichs, Koch, Undav.

Trenér: Julian Nagelsmann
 
Portugalsko – Francie 0:1 po penaltách (3:5)
Karty: 80. Palhinha (POR) – 84. Saliba (FRA)

Portugalsko: Costa – Cancelo (75. Semedo), Pepe, Dias, Mendes – Vitinha (119. Nunes), Palhinha (90+2. R. Neves), Fernandes (75. Conceição) – B. Silva, Ronaldo (C), Leão (106. Félix).
Náhradníci: Patrício, Sá – Dalot, Ramos, Pereira, Inácio, J. Neves, Jota, A. Silva, Neto.

Trenér: Roberto Martínez

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Kanté, Tchouaméni, Camavinga (91. Fofana) – Griezmann (67. Dembélé) – Kolo Muani (86. Thuram), Mbappé (C) (106. Barcola).
Náhradníci: Samba, Aréola – Pavard, Mendy, Giroud, Zaïre-Emery, K. Coman, Clauss, Konaté.

Trenér: Didier Deschamps
 

další zajímavé články