neděle, 08. 09. 2024
Olympijský favorit Fuksa přiznává velký tlak: Čím jsem starší, tak jsem nervóznější a je to hrozné

Olympijský favorit Fuksa přiznává velký tlak: Čím jsem starší, tak jsem nervóznější a je to hrozné

Když necháme mluvit čísla, Martin Fuksa patří v rychlostní kanoistice k absolutní světové špičce, což podtrhují tři tituly mistra světa a dvanáct triumfů na evropských šampionátech.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 05. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Olympijskou medaili však jednatřicetiletý držitel dvou světových rekordů ve sbírce dosud nemá a cíl pro pařížské hry je tak jasný. Tím spíš, že na nedávném evropském šampionátu nejlepší nebyl. Ve Francii však bude za pár týdnů bojovat nejen se soupeři, ale i s vlastní nervozitou...

"Jsem extrémně nervózní. Říkal jsem si, čím starší budu, tím víc to budu mít na háku. Ale čím jsem starší, tak jsem nervóznější a je to hrozné. Jak sbírám medaile, tak skoro nikdo ode mě nic jiného nečeká a to je takový tlak. Možná si ho dávám i já sám na sebe, protože jsme byl teď na mistrovství Evropy druhý a nebyl jsem úplně nadšený," přiznal v interview pro ČT Sport Fuksa, který nedávno nabíral vytrvalost na vysokohorském soustředění v Livignu. 

Patnáct mužů a 13 žen. Česká atletická nominace pro srpnové olympijské hry pod Eiffelovkou už je známá...

Jakmile nestojí na nejvyšším stupínku a nevěší mu na krk zlatou medaili, je to pro něj zvláštní. "Mám to tak nějak v sobě. Vlastně je to dobře, nutí mě to hnát se za nejlepšími výsledky. Olympiáda je samozřejmě speciální, tam žádnou medaili nemám a tam kdybych si pověsil na krk cokoliv, tak jsem úplně nejšťastnější na světě," líčil kanoista, jenž se vydá do dějiště her dva dny před závody, které vypuknou čtvrtý srpnový den.

Kromě individuální disciplíny by rád v Paříži bodoval i společně se svým o pět let mladším sourozencem. Olympijská medaile získaná spolu s bratrem by pro něj byla nejvýš. Sám však moc dobře ví, že konkurence nebude malá...

"Na deblu máme jen jednu mezinárodní medaili. Bylo by super, kdyby to ulítlo teď v Paříži a získali jsme placku, ale jsme nohama na zemi a víme, že to nebude nejjednodušší. Já si na debla dávám cíl, že hlavně chci být v osmičlenném finále, a tam už se pak může stát cokoliv. Bude rozhodovat, jak komu ten závod sedne," dodal český reprezentant, jenž už sbírá konstantně úspěchy jedenáct let v kuse a na startovním poli nechyběl ani v Riu, ani v Tokiu.

další zajímavé články