pátek, 28. 06. 2024
Přímý sestup je nejspravedlivější cesta, má jasno Hadamczik. Páku na APK ale nemá

Přímý sestup je nejspravedlivější cesta, má jasno Hadamczik. Páku na APK ale nemá

Alois Hadamczik byl exkluzivním hostem Martina Kézra v podcastu Za mantinelem. Rozpovídal se o rozdělení získaných financí z mistrovství světa, plánovaném sestupu z nejvyšší soutěže i o loňském odvolání Kariho Jalonena. 


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 20. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Český Hokej

Alois Hadamczik byl v minulém týdnu opět zvolen šéfem hokejovém svazu, když neměl jediného protikandidáta. Dle svého vyjádření je s úvodními dvěma lety ve funkci spokojen.

Nyní jej čeká období na čtyři roky, ve kterém by se rád zasadil o přímý sestup posledního celku Tipsport extraligy. Jelikož ale nejvyšší českou soutěž řídí Asociace profesionálních klubů, nemá Hadamczik v tomto ohledu žádnou páku.

"A ani bych jí mít nechtěl. Jde o to přesvědčit APK, že hokejový národ žádá přímý sestup jako tu nejspravedlivější cestu. Sestupujícímu týmu musíme zabezpečit dobré finanční podmínky, ale soutěž by měla být otevřená," domnívá se Hadamczik.

"Není to přeci úmrtí klubu. Pokud tým sestoupí, může se za rok klidně vrátit zpět," má jasno rodák z Kravař. Dalším tématem bylo uplynulé mistrovství světa a především přerozdělení více než 400 milionů korun, které hokejový svaz získal.

"Není to spočítáno do detailu, ale zisk bude přes 400 milionů korun. A já garantuji, že budou transparentně přerozděleny tak, aby každý klub věděl, kolik a jak dlouho bude peníze dostávat," ujišťuje Hadamczik, jehož cílem je nadále i rozvoj mládeže. V tomto ohledu si pochvaluje práci trenérů mládeže v posledních letech.

Nakonec došlo i na loňský vyhazov Kariho Jalonena, který přitom dotáhl českou reprezentaci k medaili na světovém šampionátu po deseti letech.

"Chtěl jsem jej odvolat, protože pod jeho taktovkou to nebyl český hokej. Jsem rád, že se to povedlo, protože letos to český hokej byl. Byla tam chytrost a ta se nám skutečně vyplatila," dodal bývalý reprezentační trenér, který zítra oslaví dvaasedmdesáté narozeniny.

další zajímavé články