středa, 23. 10. 2024
Španělsko si s Chorvatskem poradilo překvapivě jednoznačně

Španělsko si s Chorvatskem poradilo překvapivě jednoznačně

Na úvodní zápas letošního Eura budou chtít zapomenout fotbalisté Chorvatsko. Jeden z širšího okruhu favoritů schytal překvapivý debakl od Španělska, které o svém triumfu rozhodlo už v první půli. Klíčovou postavou se stal záložník Fabian Ruiz. Utkání mělo i jeden zápis do statistiky rekordů. Nejmladším hráčem, který kdy na mistrovství Evropy startoval, se stal španělský křídelník Lamine Yamal, jemuž je teprve 16 let. 


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 15. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Španělsko na hrací ploše dominovalo od úvodních minut. Zkušený tým Chorvatů působil překvapivě zakřiknutě a během první půle se převážně bránil. Odolávat španělským útokům se balkánské zemi dařilo až do 29. minuty. Průnikovou přihrávku za špatně postavenou obranu převzal Alváro Morata, jenž tváří v tvář se přehledem překonal gólmana Livakoviče - 1:0.

Netrvalo dlouho a skóre se měnilo podruhé. Fabian Ruiz se tentokrát proměnil z nahrávače ve střelce, ještě předtím ale předvedl krásné sólo, které navíc přesně zakončil a před Chorvaty najednou stál těžký úkol, smazat dvoubrankové manko. Aby toho pro Chorvaty nebylo málo, inkasovali v nastavení první půle branku do šatny. Centr Yamala dopravil do sítě v barcelonsko-madridské spolupráci dost možná nejlepší pravý bek světa Dani Carvajal.

Po změně stran tak Chorvati chtěli hlavně dále neinkasovat, neboť roli na tomto turnaji může hrát i skóre. Svojí pozici mohli vylepšit v 80. minutě, kdy se po chybě španělské defenzivy ocitl v jasné gólové příležitosti Petkovič. Ještě před jeho zakončením ho však fauloval Rodri a sudí nařídil pokutový kop. Sám postižený ho však proměnit nedokázal.

Hra ale plynula dál a Petkovičovi se vrátil balón před zcela odkrytou bránu, brankář Simon již neměl šanci reagovat a Petkovič se tak branky přece jen dočkal, jeho radost však byla předčasná. Sudí Oliver z Anglie totiž po konzultaci s Varem rozhodl, že brankové situaci předcházel ofsajd. Chorvaté tak překonat Simona nedokázali a hned na úvod si připsali drtivou porážku 3:0.

Španělsko - Chorvatsko 3:0 (3:0)

Branky: 29. Morata, 32. Fabián Ruiz, 45.+2 Carvajal. Rozhodčí: Oliver - Burt, Cook - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Rodri (Šp.). Diváci: 70 000

Španělsko: Simón - Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella - Pedri (59. Olmo), Rodri, (87. Zubimendi), Fabián Ruiz - Yamal (87. Torres), Morata (67. Oyarzabal), Williams (68. Merino). Trenér: De la Fuente.

Chorvatsko: Livakovič - Stanišič, Šutalo, Pongračič, Gvardiol - Modrič (65. Mario Pašalič), Brozovič, Kovačič (65. Sučič) - Majer, Budimir (56. Perišič), Kramarič (72. Petkovič). Trenér: Dalič.

další zajímavé články