středa, 23. 10. 2024
Za oponou hledání nového trenéra Rudých ďáblů. S kým klub jednal, proč nakonec zůstal Ten Hag a jaké změny očekávat?

Za oponou hledání nového trenéra Rudých ďáblů. S kým klub jednal, proč nakonec zůstal Ten Hag a jaké změny očekávat?

Co se vyjasnila situace ohledně trenéra, mohou Rudí ďáblové začít pracovat na přestupovém trhu, aby si pro příští sezonu vylepšili soupisku a postarali se o to, že se špatný loňský ročník nebude opakovat.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 14. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Manchester United FC

Družina nizozemského kouče Erika ten Haga vyhrála sice FA Cup, což možná není úplně tak malý úspěch, ale oproti tomu v tabulce Premier League skončila na historicky nejhorším osmém místě. Velkou měrou se pod to podepsala zranění, ovšem přesto by se něco takového u tak velkého klubu stávat nemělo.

Nové sportovní vedení Manchesteru United se během jara i začátku léta spojilo s několika manažery, jako jsou Thomas Tuchel (předchozí angažmá Bayern Mnichov), Mauricio Pochettino (Chelsea), Gareth Southgate (anglická reprezentace) či Kieran McKenna (Ipswich), ale buďto ani jedním nebylo ohromeno, anebo naopak se těmto trenérům nezamlouvaly podmínky, jež jim klub představil. Toto celé vedlo k setrvání Erika ten Haga, který na severu Anglie má platnou smlouvu ještě na příští sezonu. A dost možná podepíše její prodloužení.

Novinář James Ducker z deníku Telegraph ve svém článku napsal, že se pod Hagovo setrvání v klubu podepsala shoda několika náhod. Thomas Tuchel byl podle něho nejžhavějším kandidátem na trenérský post, ale nakonec byl odrazen podmínkami, jež mu vedení klubu v čele s INEOSem prezentovalo. Nelíbilo se mu také to, že by nemohl mluvit do přestupů, protože si přál začlenit takového vyvrhela Jadona Sancha zpátky do kádru.

A tady je podstatné se na malý okamžik zastavit. Před příchodem firmy INEOS, jíž založil byznysmen Jim Ratcliff, který byl za své podnikatelské dovednosti v roce 2018 korunován na Sira, to fungovalo tak, že si manažer mohl diktovat posily, které se mu klub pokoušel přinést.

To vedlo k podpisům takových drahých hráčů, jako jsou třeba právě Sancho, Antony, Maguire, Lindelof a další, kteří ovšem v samotném výsledku na hřišti moc neukázali. Teď se moc předává do rukou zkušených skautů, jež hodlají investovat hlavně do mladých hráčů. Deník Telegraph píše, že by se neměl kupovat žádný hráč, jenž je starší pětadvaceti let. Zdali to ale bude pravda, to ukáže až čas.

Každopádně si Rudí ďáblové ziskem FA Cupu zajistili účast v příštím ročníku Evropské ligy (EL). Vyplatí se dodat, že díky této výhře odsunuli Chelsea do Evropské konferenční ligy (EKL) a Newcastle tak kompletně zbavili práva na Evropu.

další zajímavé články