sobota, 27. 07. 2024
Otřesy ve Spartě. Priske ji opouští v tu nejhorší možnou chvíli

Otřesy ve Spartě. Priske ji opouští v tu nejhorší možnou chvíli

Přišel, viděl, zvítězil. Teď se posouvá výš. Odchod Briana Priskeho z Prahy z do Rotterdamu je prakticky hotová věc, Feyenoordu se upíše v nejbližších dnech. Jisté je, že místo něj povede Letenské jeho dvorní asistent Lars Friis. Konec dobrý, všechno dobré? Vůbec ne. Sparta se začíná drolit v tu nejhorší možnou chvíli. A ona sama za to nemůže. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 10. 06. 2024
  • , zdroj fotky: AC Sparta Praha

Předně třeba říct, že zatímco soudruzi z NDR si libovali v pětiletkách, Priskeho mise na Letné měla trvat roky tři. I když loni na podzim prodloužil smlouvu až do léta 2026, je vysoce pravděpodobné, že po příští sezoně by za lepším odešel tak jako tak, nakonec k tomu ale dochází už teď. Nejde o odchod ve zlém. Spíš o logickou daň za úspěchy. Jen přišla v dost špatnou chvíli a dá se očekávat, že nebude jediná.

Český fotbal totiž čeká historická sezona. Razantně vylepšené marketingové smlouvy i nový generální partner udělají z nejvyšší soutěže vskutku nesmírně zajímavý produkt, vyhrát ji bude lukrativnější než kdy dřív. Hlavní důvod, proč se odehrají hvězdné války, je však samozřejmě jasný. Mistr ročníku 2024/25 postoupí přímo do Champions League. Což je ostatně důvod, proč po třetím druhém místě v řadě zůstali v Edenu všichni v klidu. Nový majitel klubu Pavel Tykač totiž všechny síly upíná na sezonu příští. Trenéru Jindřichu Trpišovskému dal za úkol v ní urvat titul za každou cenu.

Stejný cíl mají samozřejmě i na Letné, jejich druhá obhajoba ale dostává trhliny hned ze startu. A to celkem obrovské. Byť si to Sparta v tuhle chvíli tolik nepřipouští, Priske bude strašně chybět. Coby člověk i kouč. Lehce zatuchlé prostředí provětral jako nikdo další, žádný jiný zahraniční kouč toho do české ligy nepřinesl víc. A nejde pouze o to, že se Spartou získal dva tituly, že ji po letech trápení udělal opět silnou. Přiměl ji změnit samu sebe. Ze sebranky chybujících amatérů udělal profíky.

Jasně, ani Friis není žádné ořezávátko. Jeho vliv na tým byl už teď větší, než to u asistentů bývá obvyklé, posunout ho na pozici svého šéfa se tak přímo nabízí. Je to nejlepší řešení z možných, ani on ale Priskeho zcela nenahradí. Nemá jeho výsledky ani charisma, o zkušenostech nemluvě. Trénovat Spartu a Aalborg jsou dva různé světy a Friis to brzy zjistí. Navíc si spoustu věcí bude chtít dělat po svém. Má na to plné právo, už zkraje sezony se ale dostane pod hrozný tlak. Pod takový, jemuž nikdy nečelil. Pokud si Sparta znovu neproklestí cestu do Ligy mistrů, bude první na ráně a všichni to ví.

Další věc je ta, že Letnou neopouští jenom Priske. Jistý je i odchod kapitána Ladislava Krejčího, po EURU zřejmě zamíří do ciziny také Jan Kuchta. V případě skvělé nabídky může mít zaječí úmysly i Lukáš Haraslín. Toho by Sparta třeba udržela, první tři jména jsou však jiný příběh.

Před klíčovou sezonou si tak Sparta pouští žilou a nejde to zastavit. S Priskem i Krejčím ji opouští hlavní vůdci, bez nichž se žádná válka nikdy nevyhrává.

další zajímavé články