sobota, 27. 07. 2024
Macháč usiloval o překvapení, s hvězdným Rusem ale nakonec prohrál ve čtyřech setech

Macháč usiloval o překvapení, s hvězdným Rusem ale nakonec prohrál ve čtyřech setech

Čekání na premiérové osmifinále na grandslamu se o něco prodloužilo, přesto třiadvacetiletý Tomáš Macháč předvedl s ostříleným Rusem vyrovnanou partii, kterou po srdnatém výkonu prohrál 1:3 na sety.  


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 02. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Český tenista Tomáš Macháč nastoupil do Roland Garros jako papírový outsider, kterému los do třetího kola přiřadil světovou pětku Daniila Medveděva. Oba borci se na kurtu potili od 12.30 hodin a ani jeden nenechali tomu druhému vůbec nic zadarmo.

Daniil má za zády ohromné zkušenosti, ale v žádném setu je nedokázal přetavit v jasné vítězství. Tomáš s ním od úvodu utkání držel krok a zapojoval se do pohledných výměn, které musely nadchnout jak diváky na kurtu, tak i u televizních obrazovek.

I navzdory obřímu nasazení nebyl Macháč schopen vyhrát úvodní dva sety, které v obou případech pro se uzmul zkušený Rus, a to v poměrech 7:6 a 7:5. Co ale nastalo při třetím setu, to všechno překvapilo. Živou vodou politý český mladík od ztraceného podání získal všechny gamy a třetí fázi zápasu ovládl jasně 6:1.

Tato výhra přinesla impuls i do čtvrtého setu, ve kterém se však Medveděv již probudil a elán svého soupeře postupně dorovnal. I když sám kolikrát zaváhal, o vedení se nakonec připravit nenechal a set vyhrál 6:4.

„Byl to těžký zápas. Jsem rád, že jsem dokázal být až na výjimku ve třetím setu koncentrovaný. Ale bojoval jsem až do konce, bylo těžké se dostávat k brejkbolům, Tomáš dobře podával. O to víc si dnešního vítězství cením,“ citoval deník iDnes Medveděvova slova, která pěla chválu na českého soupeře, jenž byl mnohem bojovnější, než sám čekal.

Tomáš Macháč se tak tři a půl hodiny celé hrací doby rval jako lev a i když nezaznamenal výhru, tak si na konto připsal další cennou zkušenost, ze které bude moct těžit v budoucnu.

další zajímavé články