sobota, 27. 07. 2024
Neapol krátce před podpisem nového trenéra. Pátého za poslední dva roky. Teď však přijde největší zkušenost

Neapol krátce před podpisem nového trenéra. Pátého za poslední dva roky. Teď však přijde největší zkušenost

V sezoně 2022/23 slavili fotbalisté Neapole svůj první ligový titul od roku 1990. Jen o sezonu později se však její naděje opět zbortily jako domeček z karet.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 28. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Inter Milán

Za vše mohlo možná takové vnitřní uchlácholení, že bylo hlavního cíle konečně dosaženo, ale především také odchod trenéra Luciana Spallettiho, který mezi lety 2021-2023 do týmu z přímořského města implementoval svoji myšlenku a svůj rukopis.

Neapol vstoupila do nové sezony pod vedením Rudiho Garcii, který však nezačal nejlépe. V novém angažmá (po Al Nassru) zaznamenal osm výher, čtyři remízy a čtyři porážky, za což byl odvolán z funkce.

Ani Garciova náhrada se Neapoli příliš dlouho nezdržela. Walter Mazzarri se ujal kormidla potápějící se lodě, ovšem místo vyplavání na hladinu vzal posádku ještě více ke dnu. V únoru po viditelném vzdálení se evropským příčkám byl propuštěn z funkce. Své místo tak přenechal Francescovi Calzonovi, který s klubem završil sezonu. Do té příští se s ním ale nepočítá.

Neapol měla vysoké ambice, které po této sezoně celkem utrpěly. Lov po novém trenérovi nebyl těžký, spousta kvalitních jich je nyní volná, ale horší bylo už přesvědčování o své vizi. Štěstí dle novináře Gianlcua Di Marzia našla u osvědčeného trenéra s italskými kořeny Antonia Conteho, u kterého se předpokládalo, že vyčkává na další nabídku z Premier League, nakonec však nepohrdl ani návratem do Serie A.

Conte je vyspělý taktik, který slavil úspěchy prakticky v každém klubu, ve kterém působil… pochopitelně rovněž kromě Tottenhamu, podobně jako u Mourinha a dalších. Neapol po této sezoně skončila na devátém místě tabulky, a tak je pro příští ročník kompletně bez Evropy. Conte se tak bude moct soustředit pouze na domácí ligu a předvést v ní některé ze svých kouzel.

další zajímavé články