sobota, 27. 07. 2024
Wembley se rozsvítilo dočervena! Manchester United ovládl derby se City a slaví zisk FA Cupu

Wembley se rozsvítilo dočervena! Manchester United ovládl derby se City a slaví zisk FA Cupu

Sezona, která byla z pohledu Manchesteru United naprosto katastrofální, nakonec přeci jen skončí se zlatou tečkou. Tu hráči trenéra Erika ten Haga nasadili ve finále FA Cupu, kde porazili Manchester City 2:1.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 25. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Manchester United FC

I navzdory všem problémům, jež Rudé ďábly v této sezoně doprovázely, se hráči nechtěli vzdát a vložili všechny své síly do jediné soutěže – FA Cupu.

Historicky nejstarší fotbalová soutěž planety ve svém finále přesně po roce hostila dva stejné týmy. Los a osud tomu tak chtěly, že se do Wembley znovu probojovali Manchester United a Manchester City, ovšem tentokrát se prohodil i výsledek. Zatímco loni se z výhry 2:1 radovali hráči v bleděmodrém, letos se po výhře 2:1 radovali hráči v červeném.

S ohledem na špatnou sezonu a četnou marodku ďáblů vstupovali do zápasu Citizens jako poměrně znační papíroví favorité, ovšem s touto rolí se zejména v prvním poločase nedokázali vůbec sžít. Jakákoliv jejich ofenzivní snaha končila na pohotové obraně United, kteří se dostali do vedení díky mladému Garnachovi, jenž využil zaváhání obránce Gvardiola.

Netrvalo to dlouho a ďáblové skórovali i podruhé. Tentokrát po parádní akci, které dal hlavní myšlenku záložník Bruno Fernandes, jenž v klíčový moment ve vápně našel osamoceného Kobbieho Mainooa a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

City zakončili první poločas bez jediné šance, za což si nepochybně vysloužili v kabině od trenéra Pepa Guardioly pořádný fén. Do druhé půle proto vstoupili jako vyměnění a konečně začali prodávat své papírové kvality. Bohužel pro ně, už to bylo pozdě.

Tlak se sice v průběhu druhé pětačtyřicetiminutovky stupňoval, Haaland dokonce trefil břevno, ovšem snížení přišlo až v 87. minutě po tak trochu nenápadné střele z dálky od křídelníka Dokua, jehož branku k bližší tyči si mohl gólman Onana pohlídat. O napětí v závěrečných minutách tak bylo postaráno.

Citizens se pokoušeli o vyrovnání, avšak hráli už příliš moc proti proudu času, ve kterém se začaly projevovat i emoce, což odnesl například takový Alvarez žlutou kartou. Po sedmi nastavených minutách bylo hotovo a ďáblové po necelém roce a půl, když ovládli Carabao Cup, vyhráli další pohár.

Manchester City – Manchester United 1:2 (0:2)

Branky: 87. Doku – 30. Garnacho, 39. Mainoo 

Manchester City: Ortega – Walker (C), Stones, Aké (46. Akanji), Gvardiol – Rodri, Kovačić (46. Doku) – B. Silva, De Bruyne (57. Álvarez), Foden – Haaland.
Náhradníci: Carson – Dias, Bobb, Grealish, Lewis, Nunes.

Trenér: Pep Guardiola

Manchester United: Onana – Wan-Bissaka, Varane, Martínez (73. Evans), Dalot – Mainoo, Amrábat – Garnacho (90+3. Lindelöf), McTominay (90+3. Mount), Fernandes (C) – Rashford (74. Höjlund).
Náhradníci: Bayındır – Eriksen, Amad Diallo, Antony, Kambwala.

Trenér: Erik ten Hag

Rozhodčí: Madley – Lennard, Hopton

 

další zajímavé články