sobota, 27. 07. 2024
Čtvrtfinále na MS pohledem expertů: Postoupí Kanada, Švédové, Švýcaři a (bohužel) USA. Rozhodne kvalita v brankovišti

Čtvrtfinále na MS pohledem expertů: Postoupí Kanada, Švédové, Švýcaři a (bohužel) USA. Rozhodne kvalita v brankovišti

Kostky byly vrženy a nyní už prakticky jenom čekáme, až dojde ke čtvrtfinálovým bojům. Těch se dočkáme tento čtvrtek a proti sobě nastoupí (v tomto pořadí) Kanada se Slovenskem, Švýcarsko s Německem, USA s Českem a Švédsko s Finskem.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 23. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Český Hokej

Vždy prvně jmenované mužstvo má výhodu volby dresu, jelikož skončilo výše ve skupině. Česká republika i navzdory tomu, že neprohrála v ryze základní části hry, skončila na třetím místě tabulky, a tak, dalo by se říct opět, dostala silného zámořského soupeře z USA.

Než nastanou čtvrtfinálové boje, můžeme se podívat na predikce sázkařských expertů a zjistit, jaké přednosti u týmů vidí a jak by se duely mohly přibližně tak odehrávat.

Pravidelný tipař Marián Fanfanka, který pochází ze Slovenska a pro kterého je hokej život (posledních neuvěřitelných dvanáct let z prostředí Tipsportu sází hlavně na MS a NHL), věří, že se prakticky ve všech čtyřech duelech naplní papírové předpoklady a postoupí favorité. To pro Česko znamená bohužel i USA. Pojďme však už k samotné analýze.

„Osobně bych rozdělil týmy do tří, možná dokonce do čtyř skupin. Začněme ale těmi třemi. První skupina jsou ty týmy, které mají obrovskou kvalitu, zejména díky posilám ze zámoří, ve druhé skupině jsou ty, které nemají takovou kvalitu, ale ty nedostatky si vynahrazují tvrdou dřinou, a ve třetí máme týmy, které nemají ani jedno a ani druhé… Samozřejmě, všichni se nějakým způsobem snaží, ale pod pojmem nasazení si představuju to, že opravdu celý tým maká na sto procent. Není to jenom jedna nebo dvě lajny,“ uvedl Marián v exkluzivní predikci našemu webu.

„Česká republika se řadí do této druhé skupiny, to opravdu klobouk dolů, kluci dřou a bojují o výsledek, ale zejména v duelu s Kanadou bylo vidět, jaké to je, když potkáte tým, který to má, jak se říká, v rukách a jednoduchou akcí, naučenou metodou je schopný dát gól,“ zaměřil se na utkání, ke kterému došlo toto úterý v Praze.

„Švýcarsko to hraje podobně jednoduše jako Kanada. Takový tým nemusí vynaložit tolik fyzického úsilí jako například Češi, aby vybojoval slibný výsledek,“ pravil.

„USA má v kádru hodně kluků se zkušenostmi z playoff a vrcholného hokeje. Je to vskutku nepříjemný soupeř. Čechům nelze upřít to bojové srdíčko, a proto jsou schopni ten rozdíl v kvalitě na ledě dorovnat. A když se síly dorovnají, pak rozhodují zejména gólmani. A tady musím smutně konstatovat, že Dostál ani Mrázek nejsou tím typem brankářů pro playoff. Ani v sezoně se jim zrovna nedařilo, možná to chtělo vzít spíše Kacetla z Třince, který je zvyklý pracovat pod tlakem, ale myslím si, že právě tady se bude lámat chleba,“ domnívá se Marián, podle něhož do semifinále postoupí všichni čtyři papíroví favorité.

„A tímto se dostávám k samotnému jádru věci. Proč má Kanada tolik zlatých trofejí z MS? Protože má takovou kvalitu, že jí stačí hrát kolikrát na půl plynu. Zejména v playoff ale vždy přepne do čtvrté skupiny, a tu jsem naschvál nezmínil, protože ji zmíním teď. Přepne do týmu, který má jak kvalitu, a k tomu ještě dře na 100 %. Takové mužstvo je pak opravdu obtížné zastavit,“ pověděl samozvaný expert Tipsportu.

další zajímavé články