sobota, 27. 07. 2024
Boj o záchranu ve Fortuna lize je mimořádně vyrovnaný. Nejblíže sestupu je Zlín, v ohrožení je i Karviná s Budějovicemi

Boj o záchranu ve Fortuna lize je mimořádně vyrovnaný. Nejblíže sestupu je Zlín, v ohrožení je i Karviná s Budějovicemi

Drama ve Fortuna lize nemusíme pozorovat pouze na vrcholu tabulky, nýbrž i na samém spodku, tedy ve skupině o záchranu. Zde soupeří o setrvání v soutěži týmy Zlína, Českých Budějovic a Karviné.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 18. 05. 2024
  • , zdroj fotky: FC Zlín

Do konce ligy zbývají už jen dvě kola a nejinak tomu je i ve skupině o udržení. V bojích o záchranu je ale o vzrušení postaráno, jelikož Karvinou, České Budějovice a Zlín dělí od sebe pouhý bod.

Nejblíže k sestupu do druhé ligy má momentálně Zlín, jenž je s 27 body na posledním místě tabulky, v dalším kole navíc bude hostit silné Bohemians. Zlín však má se záchranou dobré zkušenosti, když se v minulé sezóně mistrovsky vyhl přímému sestupu a poté navíc v baráži porazil Vyškov.

Pouze o bod před Zlínem jsou pak České Budějovice. Ty mají ještě těžšího soupeře, když na jeho hřiště přijede Jablonec. V závěrečné fázi mají ale Budějovice lepší formu než Zlín, když si uvědomíme, že do závěrečných bojů šly s posledního místa.

A na 14. místě je s momentálním ziskem 29 bodů Karviná. Ta zajíždí na půdu Pardubic a pokud se jí povede na venkovním hřišti vyhrát, ještě se může vyhnout baráží. To ale platí o plném bodovém zisku. V případě remízy půjde Karviná v lepším případě do baráže, v horším případě může ještě spadnout napřímo.

Jak to vypadá ve druhé lize?

Ve druhé lize už máme jistého postupujícího, kterým je Dukla. Na druhém místě pak je rezerva Sigmy Olomouc, která se do nejvyšší soutěže pochopitelně nemůže podívat. Třetí místo patří Vyškovu a čtvrté místo Táborsku. Pátou Chrudim pak od Táborska dělí propast šesti bodů.

Vyškov se poměrně překvapivě dostal do bojů o účast v baráži, i když byl povětšinu sezóny na prvním místě. A to s velkým náskokem. Nicméně po odchodu řady posil už jeho dominance ve druhé polovině sezóny nebyla tak výrazná. O to těžší pak bude pro Vyškov bojovat o účast v nejvyšší soutěži v baráži.

další zajímavé články