sobota, 27. 07. 2024
Zafeirise si zkazila sama Slavia, Trpišovskému ale půjde o krk až v další sezoně, řekl Vízek před derby

Zafeirise si zkazila sama Slavia, Trpišovskému ale půjde o krk až v další sezoně, řekl Vízek před derby

I když čistě matematicky sobotní derby pražských “S“ o vítězi FORTUNA:LIGY rozhodnout ještě nemůže, všichni vědí, že to bude klíčový zápas sezony. 


  • autor: Ondřej Huml
  • , vydáno: 10. 05. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Slavia musí na Spartě bezpodmínečně vyhrát, jinak s největší pravděpodobnostní skončí opět po vrcholem. Už třetí rok po době. Před druhým kolem nadstavby činí totiž její ztráta na čelo hned pět bodů. “Bude to svátek fotbalu. Ten nejdůležitější zápas ze všech,“ těší se Ladislav Vízek na vrchol jara i celé sezony.

“Ne benzínce jsem potkal Jindru Trpišovského a říkal mi, že na Letnou jede vyhrát. Docela bych tomu i věřil. Na druhou stranu, Sparta je teď dobře sladěná a stačí jí neprohrát, remízou si de facto pojistí titul. Dokonce si troufám tvrdit, že i kdyby padla, tak ho získá nejspíš stejně,” zaprorokoval si uznávaný glosátor v rozhovoru pro sportwin.cz s tím, že by se nedivil, kdyby derby nabídlo podobný obrázek hry jako v loňské nadstavbě. Tehdy sice Sparta zvítězila 3:2, ke třem bodům se ale probránila. Úspěchu obětovala svou vlastní fotbalovou identitu.

“Ani tentokrát se nikam nepožene, určitě nebude hru příliš otevírat. Navíc skoro ve všech posledních derby je Slavia většinou ta lepší, což její rival dobře ví. Neříkám, že Sparta zase zaparkuje autobus, protože to by bylo až nedůstojné, nějaký ofenzivní fotbal se však z její strany očekávat asi nedá,“ podotkl Vízek a zkritizoval Slavii za to, jak si nechala utéct konec základní části.

“Stalo se jí vlastně to samé, co loni a je to hrozná škoda, protože jinak by nadstavba byla ještě mnohem zajímavější. Přiznávám, že Slavii přeju titul o něco víc než Spartě, ale v tuhle chvíli má k němu hrozně daleko. Do konce soutěže zbývají čtyři kola a ztráta pěti bodů je prostě moc,“ tuší slavný internacionál.

Pokud v Edenu skončí znovu druzí, budoucnost trenéra Trpišovského to prý ale neohrozí. “Myslím si, že jeho pozice zůstane dál pevná, o krk mu půjde až v sezoně další. Její vítěz totiž postoupí přímo do Champions League, což si nový majitel klubu Pavel Tykač prostě nebude chtít nechat ujít. Pokud by se Slavia nestala mistrem ani za rok, myslím si, že tam může nastat zemětřesení. Začne se spekulovat, začnou padat hlavy, teď ale ještě ne. Trpišovský už vydělal Slavii takové peníze, že odvolat ho je zatím skoro nemožné. Navíc co si budeme povídat, lepšího než on nyní stejně neseženou. Dokud Tykač nevycení zuby, mohou být na Slavii v klidu. I kdyby je ale vycenil už teď, zrovna Jindry se to týkat nebude,“ pousmál se Vízek.

Změny se však dají čekat v hráčském kádru. V maximální ohrožení je zejména norský štírek Christos Zafeiris, který na jaře zcela vypadl z formy. “Jestli ale odejde, tak mě to bude hodně mrzet. Předtím totiž hrál fakt dobře. Podle mě je to fotbalista jako hrom, jenže si ho Slavia sama zkazila. V tom smyslu, že i když zahrál skvěle, v příštím utkání seděl klidně na lavičce, tahle rotace by mohla semlít každého. Všichni říkají, že je Jindra skvělý trenér, ale sestavu točí až moc, s čímž já samozřejmě souhlasím. Je to jeho cesta a dlouho mu vycházela, nikdo z nás by ho za to neměl kritizovat příliš nahlas. Nutno ale říct, že kdyby kádr zeštíhlil, udělal by dobře. Zatímco u Sparty totiž můžete vyjmenovat deset jmen, která budou hrát, u Slavie netrefíte ani tři... Další věcí ale je, že třeba Zafeiris má viditelně nadváhu. Od svého zranění se zpátky do formy už nedostal a je otázkou, zda se s ním Slavia v létě nerozloučí,“ zapřemítal bývalý útočník Dukly.

A na závěr se vyjádřil i ke sparťanovi Janu Kuchtovi, o jehož letním odchodu se mluví rovněž. Rád by totiž zamířil na další zahraniční angažmá a ve 27 letech má možná poslední šanci vydat se na štaci, jež by mohla být mimořádně zajímavá po sportovní i finanční stránce. “Těžko říct, jak to s ním bude dál, jestli pojede na EURO či ne. Možná by mu Ivan mohl dát šanci, to Belmondo ale Honzovi hodně ublížilo. Možná že ani netuší, jak moc. Ve Spartě teď sice hraje velmi dobře, ale zda to bude stačit na nějaké velké zahraniční angažmá, si taky nejsem vůbec jistý. Honza je bojovník, o tom žádná. V cizině po vás ale chtějí hlavně fotbalovost a zrovna on až tak fotbalový není,“ uzavřel Vízek.

další zajímavé články