středa, 15. 05. 2024
Plzeň se připravuje na čtvrtfinále Konferenční ligy. Bude hrát o důležité body do koeficientu

Plzeň se připravuje na čtvrtfinále Konferenční ligy. Bude hrát o důležité body do koeficientu

Velký dvojzápas čeká hráče Plzně, kteří se poprvé v historii klubu dostali do čtvrtfinále evropské soutěže. V play off Konferenční ligy se postaví proti slavné Fiorentině, přičemž tento dvojzápas je klíčový pro celý český fotbal.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 10. 04. 2024
  • , téma: Fotbal
  • , zdroj fotky: https://www.fcviktoria.cz/

Takto úspěšné působení českých klubů v evropských pohárech zřejmě žádný český fanoušek nečekal. Slavia, Sparta i Plzeň zaznamenaly v evropských soutěžích skvělé výsledky, navíc plzeňská Viktoria je stále ve hře. A to ve čtvrtfinále Konferenční ligy.

V této pohárové fázi se utká proti Fiorentině, která v loňském ročníku doplula až do finále, kde nestačila na anglický West Ham. Italský tým v čele s Antonínem Barákem je brán za velkého favorita, český celek ale bude chtít fotbalový svět překvapit.

Plzeň má ještě o jednu motivaci navíc. Může totiž zařídit obrovský úspěch pro celý český fotbal, a to přmou kvalifikaci jednoho klubu do Ligy mistrů v sezóně 2025/2026. A stačí k tomu pouhá remíza.

Pouze jedna remíza totž Českou republiku dělí v žebříčku koeficientu od 10. místa, které momentálně zaujímá Skotsko. Desáté místo by pak znamenalo přímou kvalifikaci mistra ligy do Ligy mistrů a s tím spojenou finanční injekci pro celý český fotbal. Viktoria Plzeň má celou situaci ve svých rukou, pochopitelně ale má před sebou nelehký úkol.

České kluby v této sezóně doposud posbíraly v evropských soutěžích úctyhodných 13,25 bodu, díky čemuž se mohou rovnat s evropskými giganty. Momentálně je tak Česká republika pouhý bod za Španělskem, má třeba zatím i více bodů než Nizozemsko, Portugalsko nebo Belgie. Kromě Nizozemska však ostatní země mají v pohárech stále své zástupce.

další zajímavé články