středa, 23. 10. 2024
Glosa: Volný pád slovenského bojovníka. Boráros se vyoutoval ze hry, ani Clash ho neosloví


Glosa: Volný pád slovenského bojovníka. Boráros se vyoutoval ze hry, ani Clash ho neosloví


Co je smutnější než bojovník, jenž prohrává jeden zápas za druhým? Bojovník, který je každému k smíchu. Takový Gábor Boráros splňuje už dlouho obojí, zrovna v jeho případě se ale nikdo nebaví.


  • autor: Ondřej Propper
  • , vydáno: 22. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Miláček publika Boráros v trablech. S výhrami si netyká a srandu si z něho dělá i soupeř

Svou kariéru nechal dojít do fáze, kdy je prakticky po všem. Jako fightera ho už nikdo nezaměstná, nebo by to dělat alespoň neměl. Pokud ano, byl by to výsměch všem, co opravdu trénují a dřou. Všem, co chápou skutečnou podstatu MMA.

Byť se to zdá jako scifi, není to tak dávno, co tento slovenský válečník zápolil o pás Oktagonu. Vem čert, že víc než vlastní umění ho k titulové šanci dostala přízeň Ondřeje Novotného, tehdy se na Gábora dalo v kleci ještě dívat a jeho zápas s Davidem Kozmou to jen potvrdil. Pro samotného Gábora měl ale tragické rozuzlení. Ve druhém kole si odrovnal koleno a místo na trůn zamířil do nemocnice.

Od té chvíle byl už stínem sebe sama, zranění jako takové za to ovšem nemohlo. Spíš stupňující se neochota odevzdat sportu sto procent. Vymáčknout ze sebe něco víc. Není tajemstvím, že Boráros začal docházet do gymu jak do kostela, ostatně pravidelně tam prý tenhle šutér nechodil nikdy. Spolu s tím začala klesat i jeho fighterská úroveň. Od bitvy s Kozmou zvládl v Oktagonu šest zápasů a čtyři prohrál, třeba s Kaikem Britem to byla vyloženě ostuda. Ten největší průšvih ale nastal, když Novotný pustil Gábora rozehrát se do Fabriqu.

Při svém druhém zápase tam sice porazil odevzdaného Kirilla Medvedovského, jejich souboj ale uvízl na radaru sázkovek. Podezřele mnoho peněz bylo vsazeno na to, že Gábor zvítězí až v druhém kole, což se také stalo, Slovákův výkon byl navíc jaksi podezřelý. Případem se zabývala i policie. Byť nakonec nikoho neobvinila, na Borárosovi ulpěl stín podezření a bojová scéna měla v tomhle ohledu dost jasno. Presumpce neviny tady vážně neplatila. Gábor byl okamžitě vyhozen z Oktagonu, stopku dostal od Fabriq i ostatních. Ocitl se v situaci, kdy po něm pes neštěkl.

Už v prvním kole lapal po dechu, v tom druhém už se motal mezi pletivy

Proto je minimálně zarážející, jak se postavil ke své druhé šanci. Jak se odvděčil muži, jenž mu ji dal. Navzdory očekávané kritice se Boris Marhanský rozhodl ho povolat do RFA. Nechal ho se nadechnout v době, kdy byl Boráros pro MMA odepsaný. Výsledek? Dva zápasy, dvě jasné prohry. Ta první ve stylu, jenž kdysi hrdého bojovníka svlékl donaha. I když Fredericu Komuenhovi sliboval, že do klece dorazí silnější než kůň, už v prvním kole lapal po dechu, v tom druhém se doslova motal mezi pletivy. Tohle byla strašná blamáž. Návrat mezi amatéry. Z haly Gábora odvážela sanitka….

“Jestli je jeho budoucnost v RFA v ohrožení? Rozhodně ano,“ reagoval tehdy Marhanský, přesto to se zlobivým “granátníkem“ zkusil ještě jednou. V sobotu ho poslal do klece s Adamem Jakubíkem. Valašským tornádem, jenž je na rozdíl od něj nadšeným sportovcem a bitky v kleci bere zatraceně vážně. Podle toho to i dopadlo. Zhruba tři minuty. Tak dlouho trvalo, než se Boráros ztrapnil znovu. Opět předvedl drtivý nástup, jenže to je jaksi málo. V dnešním MMA vlastně vůbec nic. Byť klasické zápasy trvají maximálně devět minut, i v nich je to hlavně o správném načasování. To byste ale musel mít natrénováno. Když fýzu nemáte, vypadáte jako v sobotu Boráros…

Byla to skvělá jízda, ale bohužel je konec, potvrdil šéf Clashe. Jaký vzkaz má pro Bejra?

"Byl to dobrý začátek, ale špatné pokračování (moje chyba). Určitě jste četli, že jsem měl extrémně těžké období. Nemohl jsem se soustředit na to, co je důležité. Největší problémy už mám za sebou, teď musím makat, abych pokračoval v tom, co mám rád," napsal on sám na sítě, jeho zpověď má ale jeden háček. Vůbec nikdo mu ji nevěří. I když ani nedal váhu, místo trápení v sauně si den před zápasem užíval pohlednou společnost v autě, sociální sítě o vás řeknou i víc. Co řekly právě o Punisherovi, který si kdysi říkal Bestie? Že vůbec nepochopil situaci. Že absolutně nepobral, že v Žilině hraje o život…

"Gábor věděl, že tohle je jeho poslední možnost udržet se v RFA, to se mu nepodařilo. Jeho výkon nebyl nejlepší. Vystartoval na Adama, ale Adam si to profesionálně pohlídal, byl skvěle připravený. Nemyslím si, že Gábora v RFA ještě uvidíme," shrnul trapné představení sám Marhanský, který byl k Borárosovi ještě milosrdný. Potřetí se však o tahle žhavá kamna určitě nespálí. Nevyhodí peníze zas oknem.

Gábor tak definitivně skončil, jen si to stále neuvědomuje. Že mu laso hodí Clash, kde by si za poloviční práci vydělal dvojnásobné peníze? Jsem si skoro jistý, že se to nestane. A nejde o to, že oficiálně Clash v listopadu skončí. I kdyby se v budoucnu pod jiným jménem zase vrátil, Gábora neosloví. Právě lidí s pověstí jako on se potřebuje nutně zbavit a šéf organizace Tomáš Le Sy to dobře ví.

Boráros měl kdysi co nabídnout, tyhle časy jsou však dávno pryč. MMA vám může hodně dát, když mu nejdřív hodně odevzdáte. Boráros to ale dělat přestal a tohle je výsledek. Neporazily ho výsledky. Boráros se porazil sám. 

další zajímavé články