pondělí, 21. 10. 2024
Česká bitva gólmanů. Rittich slaví vítězství, Dostál předvedl další kouzla

Česká bitva gólmanů. Rittich slaví vítězství, Dostál předvedl další kouzla

Souboj českých brankářů přinesl vítězství pro Davida Ritticha a jeho Los Angeles Kings, zatímco Lukáš Dostál v bráně Anaheim Ducks opět zářil. Jak se situace na ledě vyvíjela?


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 21. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Dlouho to vypadalo na vyrovnaný souboj mezi dvěma českými brankáři, Lukášem Dostálem a Davidem Rittichem, kdy oba ukazovali svůj talent v plné síle. Nakonec si však vítězství připsal Rittich, jehož Kings ve třetí třetině nasázeli čtyři góly a porazili Anaheim Ducks 4:1. Přesto byl výkon Dostála opět fenomenální a bez jeho zásahů by Ducks možná prohráli mnohem výraznějším rozdílem.

Dostál, který je v úvodu sezóny ve skvělé formě, čelil 38 střelám a zaznamenal úspěšnost 94,3 %, což mu vyneslo titul druhé hvězdy zápasu. „Kdyby celý tým hrál jako on, byli bychom neporazitelní,“ nešetřil chválou trenér Ducks Greg Cronin, který byl však jinak rozladěný z výkonu zbytku týmu, uvádí web NHL.

Carlson ukončil své neuvěřitelně symetrické statistiky. Bodoval počtvrté v řadě a Caps se vezou na vítězné vlně

Navzdory skvělému výkonu svého brankáře Ducks nedokázali udržet krok s tempem Kings, kteří byli aktivnější a přestříleli Anaheim 38:15. Dostál si ve dvou posledních zápasech připsal 79 zákroků, když v předchozím utkání proti Coloradu Avalanche čelil 49 střelám. Pro Ducks, kteří dvakrát za sebou prohráli, je to vážný problém, protože ofenzíva chřadne a obrana není schopna zajistit stabilitu. „Poslední dva zápasy jsme hráli bez energie,“ zlobil se trenér Cronin, který kritizoval slabé bruslení a nedostatek tlaku na soupeře. „NHL je rychlá hra. Když nebruslíte, nemáte šanci.“ Ducks navíc nedokázali využít ani přesilovku pět na tři, což jen podtrhuje jejich ofenzivní potíže.

Rittich v klidu a Kings září

David Rittich, na druhé straně, nemusel čelit takovému náporu. Zaznamenal 14 zákroků a pomohl svému týmu ke druhé výhře v sezóně. „Myslím, že jsme ukázali trpělivost a chytrost,“ pochvaloval si Rittich. Kings nejen že kontrolovali hru, ale jejich defenzivní taktika slavila úspěch. „Přesně tohle nám chybělo minulou sezónu,“ dodal český brankář, který je s týmem druhým rokem. Vítězství Kings korunoval také střelecký příspěvek Adriana Kempeho, který proti Ducks tradičně exceluje. Kapitán Anže Kopitar přidal asistenci a svou bodovou bilanci v NHL rozšířil na 1219 bodů, čímž vyrovnal legendárního Jeana Béliveaua.

 

další zajímavé články