pondělí, 21. 10. 2024
Sabalenková přepsala žebříček: Poprvé může zakončit rok jako světová jednička

Sabalenková přepsala žebříček: Poprvé může zakončit rok jako světová jednička

Aryna Sabalenková korunovala svou skvělou sezonu návratem na první místo světového žebříčku WTA. Po téměř roce sesadila dosavadní vládkyni Igu Šwiatekovou a má velkou šanci zakončit sezonu jako světová jednička.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 21. 10. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková (26) si po fantastickém tažení letošní sezonou zajistila návrat na trůn světového tenisu. Vystřídala Polku Igu Šwiatekovou (23), která kralovala žebříčku nepřetržitě od loňského Turnaje mistryň. 

Návrat na vrchol po grandslamovém triumfu

Sabalenková se stala světovou jedničkou díky své skvělé formě na turnajích na tvrdém povrchu. Letos získala titul na grandslamovém US Open a excelovala na turnajích tisícové kategorie v Cincinnati a Wuhanu. Zatímco Šwiateková po vyřazení ve čtvrtfinále US Open již nehraje, Sabalenková pokračovala ve vítězné sérii, čímž se jí podařilo smazat dřívější Polčin suverénní náskok.

Po Wimbledonu měla Šwiateková pohodlný náskok 4224 bodů před druhou Běloruskou. Sabalenková však díky skvělým výsledkům stáhla tento náskok na pouhých 69 bodů, což jí nakonec umožnilo převzít vedení v novém vydání žebříčku WTA.

Těsný souboj o titul světové jedničky

Ani jedna z hráček minulý týden nehrála žádný turnaj, ale Sabalenková díky lepšímu bodovému odpočtu převzala vedení o pouhých 41 bodů. Podle WTA bylo střídání na vrcholu výsledkem nedodržení turnajových kvót ze strany Šwiatekové, která tak ztratila více bodů než její běloruská konkurentka.

Sabalenková má nyní šanci ještě zvýšit svůj náskok a na listopadovém Turnaji mistryň bude plnit roli první nasazené hráčky, stejně jako v loňském roce. Pokud zvládne vyhrát alespoň dva zápasy v základní skupině tohoto prestižního turnaje v Rijádu, poprvé v kariéře zakončí sezonu jako světová jednička, aniž by musela sledovat výsledky své polské soupeřky.

Loni Polka na tomto turnaji triumfovala, vyhrála všech pět zápasů, včetně semifinále proti Sabalenkové, čímž si opět zajistila post světové jedničky. Letos je však situace opačná a Sabalenková je ve skvělé pozici, aby zakončila rok na samotném vrcholu.

další zajímavé články