pondělí, 21. 10. 2024
Návrat hrdiny: Dakota Joshua se postavil rakovině a opět trénuje

Návrat hrdiny: Dakota Joshua se postavil rakovině a opět trénuje

Dakota Joshua, hokejista Vancouver Canucks, se po chirurgickém odstranění nádoru opět vrátil k tréninkům. Přestože jeho tréninky jsou zatím omezené, jeho návrat na led je pro tým velkou úlevou a ukazuje jeho sílu a odhodlání překonat zdravotní komplikace.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 21. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Když byl Joshuovi v září diagnostikován nádor varlat, fanouškům a týmu Vancouver Canucks zatrnulo. Naštěstí se díky včasnému chirurgickému zákroku podařilo nádor odstranit a dnes se tento osmadvacetiletý hokejista opět objevuje na ledě, i když zatím jen v omezeném režimu. „Operace proběhla úspěšně a cítím se den ode dne lépe,“ sdělil Joshua médiím.

Po měsíční rekonvalescenci se Joshua připojil k týmu na jejich čtyřzápasovém výjezdu a v sobotu se zúčastnil tréninku ve Philadelphii. Zatím je však oblečen v bezkontaktním dresu, což značí, že ještě nemůže absolvovat plnohodnotné tréninky. „Jsem rád, že se mohu znovu vrátit mezi kluky a začít pracovat na svém návratu na led,“ řekl Joshua.

Návrat na led je teprve začátek
Přestože je Joshua zpět na ledě, zatím neexistuje přesný termín, kdy by se mohl zapojit do zápasového programu. Operace rakoviny a následná léčba jsou velkým zásahem do fyzického i psychického stavu sportovce. „Nejtěžší bylo vypořádat se s psychickou zátěží. Taková diagnóza vás prostě zaskočí,“ přiznal Joshua.

Jeho trenér Rick Tocchet už dříve uvedl, že Joshua se pokusí vrátit k tréninku během venkovní šňůry. Jakmile to bude možné, hráčby se měl stát opět důležitou součástí sestavy Canucks. V minulé sezóně totiž prokázal své kvality, když v 63 zápasech zaznamenal 18 gólů a 14 asistencí, což z něj dělá nepostradatelnou oporu týmu.

Návrat do sestavy? Zatím není jistý
Joshua byl nejen produktivním útočníkem, ale také tvrdým hráčem, který svou silovou hrou znepříjemňoval život soupeřům. Canucks na jeho návrat nebudou spěchat, protože pro ně je prioritou jeho úplné zotavení. „Dakota je bojovník a my všichni věříme, že se brzy vrátí ještě silnější,“ vyjádřil se trenér Tocchet na tiskové konferenci.

Joshua podepsal letos v červnu čtyřletou smlouvu s průměrným ročním platem 3,25 milionu dolarů, což je výrazné zlepšení oproti jeho předchozímu platu. Tato smlouva ukazuje, jak velký má v týmu význam.

další zajímavé články