pondělí, 21. 10. 2024
Fantazie! Česko má mistryni Evropy po 38 letech

Fantazie! Česko má mistryni Evropy po 38 letech

Česká stolní tenistka Hana Matelová zaznamenala historický úspěch na mistrovství Evropy v Linci, kde spolu se Slovenkou Barborou Balážovou vybojovala zlato ve čtyřhře. V napínavém finále porazily obhájkyně titulu, domácí Sofii Polcanovou a Rumunku Bernadette Szöcsovou, v poměru 3:2.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 21. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Matelová, která je ve svých 34 letech, přidala do české sbírky stolního tenisu jedenácté evropské zlato, a to první od triumfu Antonína Gavlase a Renáty Štrbíkové ve smíšené čtyřhře v roce 2013. Poslední ženské zlato bylo přitom vybojováno před 56 lety, kdy o něj usilovaly Marta Lužová s Jitkou Karlíkovou.

Dvojice Matelová a Balážová začala finále výborně, když vyhrály první set 11:7, ale ve druhém se jim stejným poměrem nepodařilo udržet vedení. Ve třetím setu sice ztratily vedení 9:6, ale nakonec vyhrály 11:9. V rozhodující čtvrté sadě se po oddechovém čase Polcanové a Szöcsové zápas otočil a musel rozhodnout poslední set.

V tom měly Matelová s Balážovou skvělý start a rychle vedly 8:2. I když soupeřky dokázaly snížit na 6:8, československá dvojice kontrovala a po prvním mečbolu zápas ukončila při vedení 10:6.

Společná práce

Tento triumf je pro Matelovou a Balážovou největším společným úspěchem, neboť dosud jejich maximem byla pátá místa na evropských šampionátech v letech 2015, 2016 a 2022. Na loňském světovém šampionátu je jedna výhra dělila od medaile.

"Jsme mistryně Evropy, okamžitě jsem se ptala Bašky, jak jí to zní. Nemůžu tomu uvěřit," prohlásila Matelová na stránkách českého svazu.

Po tomto životním úspěchu se rozhodla prodloužit svou kariéru, i když původně plánovala po mistrovství skončit. "Měl to být můj poslední turnaj, ale některé věci mě přesvědčily, abych pokračovala. Chci se zúčastnit mistrovství světa a třeba se nám tam také podaří překonat naše dosavadní úspěchy," dodala.

Třetího favorita už Drtil nepřekvapil. Mezi osmi nejlepšími Van Gerwen, Littler i světová jednička

další zajímavé články