úterý, 15. 10. 2024
Česko má na mistrovství Evropy ve stolním tenisu hned 8 želízek v ohni. Favority je ale třeba hledat jinde

Česko má na mistrovství Evropy ve stolním tenisu hned 8 želízek v ohni. Favority je ale třeba hledat jinde

Už je to tady! V úterý vypukne v rakouském Linci mistrovství Evropy jednotlivců ve stolním tenisu, na němž se představí také 8 českých reprezentantů v čele s účastnicí pařížské olympiády Hanou Matelovou.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 15. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Úspěch v tříkolové kvalifikaci je zapomenut a Matelová už je z kola venku. Šanci má ještě se Slovenkou Balážovou

Šampionát vyvrcholí finálovými boji v neděli 20. října.

Vedle čtyřiatřicetileté Matelové jsou v ženském výběru Zdena Blašková, Veronika Poláková a Hanka Kodetová. Chybí Helena Sommerová, která se nestihla po nemoci stoprocentně připravit. Mezi muži budou hrát Lubomír Jančařík, Pavel Širuček, Jan Valenta a Ondřej Květoň.

Hlavní nadějí je trojnásobná účastnice olympijských her Matelová, která se letos v Paříži probojovala do 2. kola. Z pozice turnajové patnáctky se vyhne jako jediná z českých zástupců kvalifikaci a bude startovat až v hlavní soutěži, která začne ve čtvrtek.

Favoritkami jsou Polcanová či Szöcsová

Favoritkami ženské dvouhry jsou úřadující šampionka Rakušanka Sofia Polcanová či nejvýše nasazená Rumunka Bernadette Szöcsová. Bez šancí nejsou ani Francouzka Yuan Jia Nan či Němka Nina Mittelhamová.

Mezi muži jsou aspiranty na titul stříbrný olympijský medailista z Paříže Truls Möregaardh ze Švédska či bronzový Francouz Félix Lebrun. Nechybí ani obhájce titulu z Mnichova 2022 Němec Qiu Dang nebo stříbrný Slovinec Dargo Jorgič.

Matelová zasáhne také do čtyřhry, kde budou se Slovenkou Barborou Balážovou plnit roli nasazených dvojek. Hrát bude také ryze český pár Poláková, Kodetová. V roli turnajových jedniček se představí Rumunka Adina Diaconuová se Španělkou Mariou Xiao.

Ve čtyřhře mužů budou reprezentovat Valenta s Květoněm a Širuček s Jančaříkem. Hlavními favority jsou bratři Alexis a Félix Lebrunové či Švédové Möregaardh s Antonem Källbergem.

V turnaji smíšených dvojic zabojují Květoň s Polákovou a Valenta s Kodetovou. Kodetová nahradí v mixu Blaškovou, která letos absolvovala operaci ruky. Nejvýše nasazenou dvojicí jsou Švédové Kristian Karlsson a Christina Källbergová. 

Na koho tento týden narazí české tenistky? Muchovou čeká v Číně Australanka, Siniakovou prověří Polka

další zajímavé články