sobota, 28. 09. 2024
Jedno slůvko ho vyšlo draho. Na Verstappena teď čekají veřejně prospěšné práce

Jedno slůvko ho vyšlo draho. Na Verstappena teď čekají veřejně prospěšné práce

Max Verstappen se opět dostal do hledáčku Mezinárodní automobilové federace FIA, tentokrát kvůli použití neslušného výrazu během tiskové konference před Velkou cenou Singapuru. Během rozhovoru se španělským novinářem Roldánem Rodríguezem se Verstappen dopustil nevhodného vyjádření, když použil anglické slovo „fu*ked“, což vedlo k udělení trestu ve formě veřejně prospěšných prací.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 20. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Formula 1

Vše začalo, když Rodríguez položil otázku ohledně Verstappenova týmového kolegy Sergia Péreze, který byl v kvalifikaci v Baku rychlejší než on. Na to Max odpověděl, že od začátku kvalifikace věděl, že jeho vůz není v pořádku, a přitom použil zmíněný vulgarismus. I když se jedná o běžně užívaný termín v neformální řeči, v kontextu tiskové konference a oficiálních událostí to komisaři FIA neakceptovali.

Následující den si Verstappena předvolali sportovní komisaři, kde argumentoval, že angličtina není jeho rodným jazykem a že se tento výraz naučil běžně používat. Přesto se za své chování omluvil, což však nebylo dostačující pro zástupce FIA, kteří se rozhodli být přísnější. Na rozdíl od podobného případu Charlese Leclerca v Monaku, kdy nebyla udělena žádná sankce, Verstappen obdržel trest veřejně prospěšných prací.

V prohlášení FIA uvedla, že chce zajistit, aby slovní vyjádření jezdců, zvláště na oficiálních akcích, splňovala obecně uznávané standardy. Týká se to zejména vyjádření sportovců, kteří jsou vnímáni jako vzory pro veřejnost, a jejich řeč by proto měla odpovídat určitým etickým normám. Výrazy, které Verstappen použil, byly komisaři označeny za nevhodné pro veřejné vysílání.

Prezident FIA, Muhammad Sulajím, nedávno zdůraznil, že federace chce omezit používání sprostých slov v rádiové komunikaci jezdců během závodů. Podle Sulajíma by formule 1 neměla připomínat hudební styl rapu, který je znám častým používáním vulgarit. „Nejsme rappeři. Naše sportovní komunikace by neměla obsahovat nadávky v takové míře,“ vysvětlil své stanovisko.

Verstappen se k situaci postavil s humorem a lehkým sarkasmem, když na tiskové konferenci reagoval slovy: „Copak nám je pět?“ Snažil se tím naznačit, že vulgarismy jsou ve sportu běžné a že pokud to FIA považuje za problém, mohla by tyto části rádiové komunikace jednoduše přestat vysílat.

Pro Verstappena není tento trest novinkou. Už v roce 2018, po fyzické konfrontaci s Estebanem Oconem, musel vykonátat veřejně prospěšné práce, kdy asistoval sportovním komisařům při závodě formule E. Tentokrát ho však čeká další příležitost, jak „odpracovat“ své provinění, přičemž detaily trestu budou koordinovány s FIA.

další zajímavé články