čtvrtek, 19. 09. 2024
Otevřená zpověď Karlose Bendy. Jak se těší na Soukupa, proč by nešel do Oktagonu či jak to bude s koncem Clashe?

Otevřená zpověď Karlose Bendy. Jak se těší na Soukupa, proč by nešel do Oktagonu či jak to bude s koncem Clashe?

Za velmi krátkou dobu se stal hlavní hvězdou Clash of the Stars. Bojovníkem, jenž tam spolu s nezdolnou válečnicí Hankou Gelnarovou má nejvíc fanoušků ze všech.


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 18. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

I proto musí Karlose Bendu hodně mrzet, že jeho hlavní boxerský zápas s Jaromírem Soukupem na listopadovém turnaji v Ostravě má být tou naprosto poslední bitvou téhle organizace. I kdyby to tak ale vážně bylo, populární svalovec do klece chodit nepřestane. “Určitě vás můžu ujistit, že bojovat budu pořád dál,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro SportWin.

Karlosi, co říkáte na to, že ze všech možných soupeřů si Soukup řekl právě o vás?
Že jsem jenom rád. Když přišla nabídka, abych svůj poslední zápas v Clashi absolvoval právě s ním, neváhal jsem ani chvíli.

Nebyla to od něj ale trochu troufalost, říct si přímo o vás?

Já se na to takhle nedívám, moje boxerské kvality jsou navíc takřka nulové. Tenhle sport jsem začal trénovat až teď kvůli zápasu se Soukupem a je to poměrně jiný svět než MMA. Že si na mě Jaromír tak věří, je ale vlastně dobře. Může to být předzvěst toho, že nás čeká dobrý zápas na celá tři kola, což by pro mě byla příjemná změna. Kromě prvního zápasu s Filipem Roubíčkem jsem totiž většinu svých soupeřů ukončil mnohem dřív.

Vážně jste vůbec neváhal, zda tento matchup vzít?
Opravdu ne. Jakmile ta nabídka přišla, byl jsem okamžitě rozhodnutý, řešila se jenom váha. Vážím kolem 110 kil a půjdeme 95. Patnáct musím tedy shodit, jako celoživotní kulturista ale vím, že se to dá zvládnout. Náročné shazování pro mě bude jediným negativem, jinak má tenhle souboj jenom samé benefity. Ať už Soukupa máte rádi nebo ne, zápas s ním bude extrémně sledovaný, každého to bude zajímat. Taky to bude můj první soupeř, jenž má na sítích větší sledovanost než já. Od chvíle, co se to oznámilo, vychází o našem zápase denně články, chodí mi i nabídky na různé spolupráce. Nemůžu si na nic stěžovat.

Co finanční stránka věci? Čeká vás zatím nejlukrativnější zápas v Clashi?

To stoprocentně. Když to srovnám se svou dosud největší výplatou, za Soukupa dostanu jednou tolik. Konkrétnější být ale nemůžu.

I když Soukup v ringu prohrál pouze jeden z 26 zápasů, o jeho vítězstvích se vypráví mnohé.
Jaké jsou tedy podle vás jeho skutečné rohovnické kvality?
Tohle byla jedna z prvních věcí, kterou jsem konzultoval s boxery. Skoro všichni mi ale řekli to samé. Včetně Matouše Rajmonta, který mě teď připravuje a kdysi měl mít se Soukupem zápas. Varovali mě, že i když Soukup rozhodně nemá profesionální kvality, tak boxoval nějakých 20 let. Naspároval stovky hodin. Byť většina jeho zápasů mohly být dávačky, tak je ale absolvoval, v ringu si to odboxoval. Má tam daleko víc zkušeností, to já se teprve učím správný boxerský krok. Pokud si tedy někdo myslí, že nastoupím do ringu a Soukupa v něm okamžitě zabiju, tak ono to tak vůbec být nemusí. A nejde jen o zkušenosti. Soukup je vyšší než já, má i delší rozpětí paží. Samozřejmě věřím, že vyhraju, easy peasy to ale nejspíš nebude. I když já bych byl moc rád, kdyby bylo (s úsměvem).

Pokládáte se vůbec za favorita?
Hele, to asi jo. Byť jsem ale v jednom rozhovoru už řekl, že udělám všechno, aby to na body neskončilo, obávám se, že je to ten nejreálnější scénář. Zvlášť když půjdeme jen třikrát tři. Soukup má zkušenosti. Když pozná, že jsem na tom silově lépe než on, což samozřejmě asi budu, bude se umět zabalit do dvojáku, vsadí na jistotu a bude mě chtít jedničkovat. Nebo se pletu a půjde se mnou do přestřelky. Pak už by to bylo nejspíš o tom, kdo první trefí, ale uvidíme. I když jako favorit se vidím, rozhodně si nemyslím, že to bude až tak snadné, jak si někdo možná myslí.

Soukup už měl v Clashi boxerský zápas s Alešem Bejrem, který se však nechal za minutu diskvalifikovat. Takový finiš jste ale asi očekával…
Bohužel jo, přitom právě na jejich zápas jsem se nejvíc těšil. Na Soukupa jsem byl strašně zvědavý. Mluvil jsem totiž s klukama z Clashe, co natáčeli jeho tréninkové video a říkali mi, že je fakt šikovný. Byli přesvědčeni o tom, že Bejra porazí. O to větší škoda je, že prakticky neměl šanci se ukázat.

Ať je Soukup jakýkoliv, před zápasem se choval skvěle, stejně jako vy se odmítal pouštět do laciného trashtalku. Určitě jste rád, že konečně narazíte na někoho, kdo spíš než velkými slovy chce promluvit až výkonem v boji…
Přesně tak. Bude to pro mě vítaná změna. I když mi už na sítích někdo nadhazoval, že to v podání nás dvou bude pěkná nuda, já si to rozhodně nemyslím. Podle mě se dokážu dobře bavit i s normálním člověkem. Těším se, až si se Soukupem pokecám na tiskovce i na B4THECLASH.

Teď to nejdůležitější. Věříte tomu, že by mělo jít o poslední turnaj Clashe?

Na to můžu odpovědět jenom tak, že Clash skutečně skončí, bohužel je to pravda. Určitě vás můžu ale ujistit, že já budu bojovat pořád dál.

Mám to chápat tak, že něco skončí a něco nového hned začne?

Upřímně, tohle já nevím. Co jste teď řekl, je samozřejmě ta nejlogičtější varianta, všichni si něco takového myslí. Já můžu jen říct, že mám domluvené i další zápasy, neskončím bitvou se Soukupem. Kde přesně ty zápasy ale proběhnou, to je něco, čím si já sám nejsem vůbec jistý.

Dostal jste už nabídky i z jiných organizací?

Ano. Naposledy mi přišla třeba ta od Valhally, mám i nové informace od KSW. Já ale věřím tomu, že pořád budu zavázán v jedné stáji. V té s podobným konceptem, ve které jsem zápasil doposud.

Přesun mezi profíky vás neláká?
Určitě bych si chtěl zkusit zápas s profi soupeřem, zároveň ale dobře znám své reálné kvality. Upřímně, na profesionální zápasníky zkrátka nemám. Mohl bych jít třeba s Mawarem, proti němuž bych měl váhovou převahu, klasický profesionální zápas by byl ale nejspíš nad moje síly. Dobře vím, že bych v něm mohl pouze překvapit.

Nepodceňujete se trochu?
Nemyslím si. I když můžu věřit, že s každým měsícem tréninku moje šance na vítězství nad profíkem stoupá, v tuhle chvíli jejich kvalit ještě nedosahuji. Vím to, protože s nimi už nějaký čas spáruji, stejně jako s amatéry. Za tu dobu jsem už poznal, koho na sparingu přejedu, s kým je to vyrovnané a kdo mě na sparingu mlátí. Nejsou to nějaké mé domněnky, ale reálné zkušenosti. I s kvalitními thajboxery dokážu na tréninku sehrát vyrovnanou partii, což je super, taky zem už mám vážně dobrou. Zároveň musím ale říct, že když spáruji s profíkem z MMA, tak jsem pořád bitej. Taková je realita.

Zmínil jste KSW. Prozradíte, kam pokročilo jednání s ním?
To komentovat nemůžu. Snad můžu říct jen to, že jsem pořád v jejich hledáčku. Pro mě by zápas tam byla velká událost. Když to vyjde, bylo by to super, byť tam s největší pravděpodobností dostanu namláceno. I tak by to ale byla pro mě velká čest. Mohl bych říct, že jsem si to alespoň zkusil a pak se vrátil zpátky do Clashe, případně do nějaké podobné organizace.

Co ta Valhalla?

Z ní jsem dostal nabídku na zápas s Petrem Záděrou. Po jeho komentářích na mou osobu se ale bohužel ukázalo, že je to asi duševně slabší jedinec, minimálně se tak sám prezentuje (s úsměvem). Jestli mě chtěl jenom vyprovokovat, abych ten zápas vzal, je to samozřejmě možné, kluci z Clashe by mě ale stejně nepustili. Nabídek odjinud jsem totiž dostal už spoustu. Dvě i z Fight Night Challenge, přičemž ta jedna se mi hodně líbila, Clash řekl ale ne. Nikomu to nevyčítám. Clash mi to zas vrací v jiných věcech, nemůžu si na nic stěžovat. Pokud pan Záděra s o zápas se mnou tolik stojí, ať se s Clashem domluví a můžeme si to dát tam. Dám mu přes hubu a pošlu ho zpátky do Valhally. S tím nemám problém.  

Oktagon byste nezvažoval?
Oktagon ne. I když na internetu kolovaly informace jiné, nebyla to pravda.

Ani trochu by vás nelákal?
Upřímně, já tenhle sport miluju a chci ho dělat ještě hodně dlouho. Dobře ale vím, že peníze jako v Clashi nikde jinde nedostanu. Tak to prostě je. I když bych si rád zkusil KSW, kvůli financím bych to vážně nedělal, dostal bych tam sotva třetinu co v Clashi. A co se týče Oktagonu, vím, jakou nabídku od něj dostala Hanka Gelnarová. Byla menší, než kolik jsem já dostal za svůj první zápas s Filipem Roubíčkem, kdy mě přitom ještě nikdo neznal a od té doby dostávám za zápas skoro desetinásobek. Vůbec neříkám, že to Oktagon dělá špatně nebo že by mi měl zaplatit stejně. Clash si mě ale nějak cení a Oktagon tuhle částku absolutně nereflektuje. Nemá pro mě tedy žádný smysl tam chodit, když bych tam dostal stejně namláceno, a ještě za naprosto směšnou částku. Na rovinu, možná teď na*eru spoustu lidí, ale co dostávám já v Clashi, to v Oktagonu berou tak tři čtyři lidi. To je realita.

A co RFA?

Tam nějaká debata proběhla, ale nic napřímo. Že by byl soupeř už na stole, to ne.

další zajímavé články