čtvrtek, 19. 09. 2024
Vuelta posunula Bittnera na vyšší cyklistickou úroveň: I když jsem extrémně unavený, nohy se stále točí dobře

Vuelta posunula Bittnera na vyšší cyklistickou úroveň: I když jsem extrémně unavený, nohy se stále točí dobře

Perspektivní český silniční cyklista Pavel Bittner se stal nedávno teprve devátým Čechem, jenž vyhrál etapu na některé z Grand Tour.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 13. 09. 2024
  • , zdroj fotky: CyclingImages

Stalo se tak na španělské Vueltě, kde obsadil celkové 115. místo a protože má se stájí Team dsm–firmenich PostNL smlouvu až do roku 2026, příští rok bude moci svou osobní statistiku vylepšit.

Následovník Leopolda Königa, Zdeňka Štybara či Jána Svorady bude mít o motivaci postaráno. Tím spíš, že letos udělal krok výše...

Mnohem víc teď rozumím fungování mého těla, libuje si český cyklistický talent

"Před Vueltou mi sportovní ředitel Phil West říkal, že u mladých závodníků se po jejich první Grand Tour vždycky v těle i mysli cosi změní. A teď to vidím. Vuelta byla pořádně složitým závodem, mě však posunula na vyšší cyklistickou úroveň. Třeba i zjištěním, jak moc dokážu na kole trpět. Mnohem víc teď rozumím fungování mého těla. Že i když jsem extrémně unavený, nohy se stále dokážou točit dobře," rozmlouval serverem idnes.cz citovaný Bittner.

Nejvíce trpěl v úmorných vedrech na konci prvního týdne závodu v horské deváté etapě do Grenady. "Čím blíž jsme se ocitali k cíli, se mi naopak únava snášela lépe. I díky tomu, že v posledních dnech peloton přece jen malinko zpomalil," pokračoval mladík. 

Bude chtít ovládnout nejnáročnější Vueltu i v roce 2025? Nikdy nemám dost, říká její čtyřnásobný vítěz Roglič

Když si před startem prohlížel itinerář Vuelty, v duchu si říkal, že po tak náročném druhém týdnu bude v tom třetím mlít z posledního. Nakonec na to však nedošlo.

"Nohy jsem měl opravdu dost bolavé, přesto jsem kupodivu ve třetím týdnu zaznamenával svá nejlepší čísla," zakončil vítěz časovky na národním šampionátu v roce 2023.

další zajímavé články