čtvrtek, 19. 09. 2024
Bude chtít ovládnout nejnáročnější Vueltu i v roce 2025? Nikdy nemám dost, říká její čtyřnásobný vítěz Roglič

Bude chtít ovládnout nejnáročnější Vueltu i v roce 2025? Nikdy nemám dost, říká její čtyřnásobný vítěz Roglič

Letošní Vuelta, jíž ovládl již počtvrté Primož Roglič, údajně převýšila svou náročností jak Tour de France, tak Giro d'Italia.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 09. 09. 2024
  • , zdroj fotky: La Vuelta

Celková stoupání vážně nebyla snadná (převýšení 60 tisíc metrů) a navíc bylo dost horké i počasí (průměrná teplota byla 29,8 stupně). Slovinec se tak musel pořádně nadřít.

Červený dres přitom poprvé navlékl až v devatenácté etapě. Pak už ho však nesundal a to i přesto, že jeho tým Red Bull–Bora–Hansgrohe bojoval i se žaludečními problémy (psalo se i o salmonele).

"Jen v neděli jsem byl už asi dvacetkrát na toaletě. Ale měl jsem už dobrý náskok, stačilo to jen dotáhnout. Jsou to pro nás nové výzvy a musíme se snažit těmto věcem zabránit. Nyní je čas tohle vítězství oslavit," citoval celkového vítěze server cyclingnews.com.

Hlavní cíl je posílit tým na Grand Tour, prohlásil Hirt, jenž po dvou letech mění tým

Protože pětatřicetiletý Roglič ovládl tradiční španělský závod "jen" o dvě minuty a šestatřicet vteřin, z trojice Grand Tours šlo o nejtěsnější rozdíl.

I to hovoří o napínavé zápletce, s tím, že jeho nejvážnějším soupeřem byl Australan Ben O'Connor, jemuž patřil dres lídra dlouhých 13 dní a který bude v příští sezoně jezdit za tým Jayco Alula.

Roglič má díky čtyřem celkovým výhrám stejnou bilanci jako Španěl Roberto Herras. Osamostatnit na čele by se mohl v roce 2025...

Že mi ve sbírce chybí Tour de France? Nic bych neměnil, říká vítěz Vuelty

"Je pravda, že já nikdy nemám dost. I mít na kontě čtyři triumfy je šílené. Ale nejdříve chci oslavit tenhle úspěch," pokračoval rozzářený Slovinec, který už ovládl některý za závodů Grand Tours pětkrát a mezi aktuálními cyklisty mu patří druhá příčka hned za Chrisem Froomem, jemuž se to podařilo sedmkrát.

Dvoumilionové Slovinsko letos vážně boduje. Giro i Tour totiž ovládl Rogličův krajan Tadej Pogačar. Nelákal by ho i úspěch na slavném francouzském závodu?

"Mnoho lidí se mě ptá, co bych změnil, pokud bych mohl. Ale podívejte se na moje úspěchy. Nic bych neměnil. Jsem si jistý, že pokud bych Tour už vyhrál, neudělalo by to ze mě jiného člověka. Nechci, aby si mě lidé pamatovali jen kvůli tomu, ale chci, aby mě brali za jezdce, který na závodech nechá vždy všechno," uzavřel letošní šampion Vuelty.

další zajímavé články